- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 9-15
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Lajittelun ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klikkaa sanaa nähdäksesi tarkemmat ohjeet

Pienet vaahtomuovitavarat voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Vaahtomuovipatjat ym. isommat vaahtomuoviset tavarat voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai joillekin Hyödyksi-asemille vastaanottohinnanston mukaisesti, jolloin ne lajitellaan energiajätteeksi.

Vanhan vaahtosammuttimen voi palauttaa niitä myyviin liikkeisiin.

Vaarallisella jätteellä (ent. ongelmajäte) tarkoitetaan palo-, räjähdys-, terveydelle tai ympäristölle vaarallista jätettä. Tavallisimpia asumisessa syntyviä vaarallisia jätteitä ovat

  • Maalit, liimat, lakat, aerosolit
  • Hapot, emäkset, liuottimet, torjunta-aineet
  • Pakkas- ja jarrunesteet
  • Öljyt, öljynsuodattimet
  • Loisteputke, energiansäästölamput
  • Akut, paristot, lääkkeet

Vaaralliset jätteet vastaanotetaan maksutta kotitalouksilta Hyödyksi-asemillamme ja Kukkuroinmäen käsittelykeskuksella. Järjestämme myös eri kunnissa vaarallisten jätteiden kuntakeräyksiä, joissa vaarallisia jätteitä vastaanotetaan useammilla kohteilla reitin varrella. Kuntakeräyksistä ilmoitamme erikseen.

Käyttökelpoiset vaatteet kannattaa viedä kirpputorille, kierrätyskeskukseen tai esimerkiksi UFF:n vaatekeräyslaatikoihin. Rikkinäiset, käyttökelvottomat vaatteet kuuluvat kotitalouden kuivajäteastiaan. Vaatteita ja muita tekstiilejä voi toimittaa myös Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen ja Hyödyksi-asemille, joissa polttokelpoiset tekstiilit voidaan lajitella energiajätteeksi.

Imatralla toimii Partex-poistotekstiilipaja, joka on erikoistunut tekstiilien kierrätykseen. Katso esite tästä.

Vaipat kuuluvat kuivajäteastiaan. Markkinoilla on myös osittain biohajoavia vaippoja, mutta nekään eivät sovellu biojätteeksi. Kestovaipat ovat ympäristön kannalta paras vaihtoehto.

Ehjän valaisimen voi toimittaa kierrätyskeskukseen. Rikkinäiset valaismet kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Loisteputket ja energiansäästölamput sisältävät haitallista elohopeaa. Ne kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita. Suuret sähkölaitteet voi myös palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan

Valaisinten vanhanaikaiset hehkulamput voi laittaa kodin kuivajäteastiaan, mutta energiansäästölamput ja loisteputket tulee palauttaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkoihin. Myös jotkut kaupat ottavat vastaan energiansäästölamppuja ja loisteputkia.

Muoviset valokatteet ovat yleensä PVC-muovia. Purettuja valokatteita voi toimittaa rakennusjätteenä Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai jollekin Hyödyksi-asemille vastaanottohinnason mukaisesti.

Pienikokoiset rautaesineet voi laittaa ekopisteen tai taloyhtiön metallinkeräysastiaan. Suurikokoisia metalliesineitä vastaanotetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Puupohjaisia rakennusmateriaaleja, kuten vaneria, vastaanotetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja joillakin Hyödyksi-asemilla vastaanottohinnaston mukaisesti, jossa ne lajitellaan energiajätteeksi.

Metalliset auton- ja pyöränrenkaiden vanteet voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille. Rengasliikkeisiin palautettaviin käytettyihin autonrenkaisiin voi halutessaan myös jättää vanteen paikoilleen (rengasliike voi periä maksun vanteen irroittamisesta).

Varttikate voi sisältää asbestia, joka on terveydelle haitallinen materiaali. Asbestia on käytetty yleisesti rakennusmateriaalien valmistuksessa ennen vuotta 1989. Kaikki asbestia sisältävät jätteet tulee toimittaa pakattuna Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen, ks. asbestijätteen vastaanotto-ohje.

Eri materiaaleista valmistettuja veneitä vastaanotetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa.

Soutuveneen voi viedä myös Hyödyksi-asemalle osiin pilkottuna.

Katso WC-pytty.

Katso videokasetti.

Vanhat videokasetit voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan.

Videonauhurit kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Suuret sähkölaitteet voi myös palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan

Vanhat, mutta ehjät CD- ja vinyylilevyt kannattaa viedä antikvariaattiin, kirpputorille tai kierrätyskeskukseen. Rikkinäiset äänilevyt ovat kuivajätettä.

Vanhentuneet vitamiinit ja muut ravintolisät voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan.

Voimapaperin voi laittaa kartonginkeräysastiaan. Paperinkeräykseen voimapaperi ei sovellu.

Vanhentuneet perus- ym. ihovoiteet voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Käyttämättä jääneet lääkevoiteet palautetaan apteekkeihin, sillä lääkkeet luokitellaan vaarallisiksi jätteiksi.

Katso öljy.

Vuorivillaa otetaan rakennusjätteenä vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja joillakin Hyödyksi-asemilla vastaanottohinnaston mukaisesti.

Tyhjät värikasetit voi laittaa kodin kuivajäteastiaan. Värikasetteja voidaan myös usein täyttää uudelleen, kysy tuotteen valmistajalta lisätietoja. Jotkut valmistajat myös keräävät vanhoja värikasetteja kierrätystä varten.

Mikäli väriä jää käyttämättä kasetin sisälle, toimita värikasetti vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4