- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 9-15
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Lajittelun ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klikkaa sanaa nähdäksesi tarkemmat ohjeet

Käyttämättä jääneet tahranpoistoaineet tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Talouspaperi kuuluu biojätteisiin.

Pienet tapettipalat voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Suuremmat määrät voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille.

Tapettiliisteri tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan, ellei tuotteen käyttöohjeessa ole muuta mainintaa.

Paristokäyttöiset taskulamput luokitellaan sähkölaitteiksi, joten rikkinäiset tai tarpeettomat taskulamput tulee toimittaa sähkölaitteiden vastaanottopaikkaan.

Teepussit kuuluvat biojätteisiin. Teepussin pikkuruinen metallinen niitti, ohut naru tai paperinen lappu narun päässä ei haittaa biojätteen käsittelyä.

Teflonpinnoitetut metalliset kattilat ja pannut voi laittaa metallinkeräysastiaan (mikäli mahtuvat astian luukusta) tai toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille. Jotkut kattiloiden ym. valmistajat myös pinnoittavat tuotteita uudelleen.

Tarpeeton tekonahka kuuluu kotitalouden kuivajäteastiaan.

Tarpeeton tekoturkis kuuluu kotitalouden kuivajäteastiaan.

Käyttökelpoisia tekstiilejä voi toimittaa kirpputorille, kierrätyskeskukseen tai esimerkiksi UFF:n tekstiilinkeräyslaatikoihin. Rikkinäiset, käyttökelvottomat tekstiilit kuuluvat kotitalouden kuivajäteastiaan. Vaatteita ja muita tekstiilejä voi toimittaa myös Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen ja Hyödyksi-asemille.

Imatralla toimii Partex-poistotekstiilipaja, joka on erikoistunut tekstiilien kierrätykseen. Katso esite tästä.

Televisiot kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Suuret sähkölaitteet voi myös palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan

Teltan metalliosat voi laittaa metallinkeräykseen. Muut osat voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan (ethän täytä taloyhtiön jäteastiaa ilman lupaa!). Käyttökelvottoman teltan voi toimittaa myös Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti.

Terva luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja se tulee toimittaa vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen. Vaarallisia jätteitä Etelä-Karjalan Jätehuolto vastaanottaa Hyödyksi-asemilla ja Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa. Kotitalouksien vaaralliset jätteet otetaan vastaan veloituksetta.

Terveyssiteet kuuluvat kuivajätteisiin. Markkinoilla on myös osittain biohajoavia terveyssiteitä, mutta nämäkään eivät sovellu biojätteisiin.

Teräsvillan voi laittaa ekopisteen tai taloyhtiön metallinkeräysastiaan.

Tietokoneet kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Suuret sähkölaitteet voi myös palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Tietoturvajätteen käsittelyyn on erikoistuneita yrityksiä. Tietoturvajätteen vastaanottoa voi kysyä esimerkiksi Hyötypaperi Oy:ltä.

Tiiliä voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai pieniä määriä myös Hyödyksi-asemille.

Uudenvuoden tina kannattaa säästää ja sulattaa seuraavassa vuodenvaiheessa uudelleen. Ekologinen vaihtoehto on sulattaa tavallista taloussokeria tinan sijasta.

Vanhat uudenvuoden tinat sisältävät raskasmetalleja, ja ne tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Tinneri tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Torjunta-aineet tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Huolellisesti sammutettua tuhkaa voi laittaa pieniä määriä pakattuna kotitalouden kuivajäteastiaan. Puutuhkaa voi käyttää myös kotipihalla esimerkiksi puiden ja pensaiden juurella maanparannukseen. Biojätteisiin tai kotikompostoriin tuhkaa ei voi laittaa sen emäksisyyden takia.

Metalliset tuikkukynttilöiden kuoret voi laittaa ekopisteen tai taloyhtiön metallinkeräysastiaan. Pienet määrät steariinia ei haittaa. Muoviset tuikkukynttilöiden kuoret voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Markkinoilla on myös kuorettomia tuikkukynttilöitä.

Televisiot kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Suuret sähkölaitteet voi myös palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Tyhjäksi käytetyt muoviset tupakansytyttimet kuuluvat kodin kuivajäteastiaan. Metalliset tupakansytyttimet voi laittaa metallinkeräykseen.

Tupakantumpit kuuluvat kuivajätteisiin.

Pienet määrät puhdasta turvetta voi laittaa biojäteastiaan tai kotikompostoriin. Turvetta käytetään kompostoinnissa seosaineena.

Tyhjän metallisen tuubin voi laittaa metallinkeräysastiaan. Muovinen tuubi kuuluu kotitalouden kuivajäteastiaan.

Rikkoutuneet tuulilasit eivät kelpaa lasinkeräykseen. Irralliset tuulilasit voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai joillekin Hyödyksi-asemille. Tuulilasit menevät romuajoneuvojen mukana käsittelyyn toimitettaessa romuajoneuvot asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.

Tyvimädän saastuttamat perunat voidaan laittaa biojätekeräykseen. Tyvimätä on bakteeriperäinen perunakasvien sairaus, joka nimensä mukaan mädättää kasvin siemenmukuloista kasvin alimpiin lehtiin saakka. Tyvimätään sairastuneita perunoita ei suositella laittamaan omaan kompostiin eikä puutarhajätteen sekaan. Taudinaiheuttaja bakteerit eivät välttämättä kuole kotitalouskompostorin kompostoitumisprosessissa, ja bakteerit voivat levitä takaisin ympäristöön. Jos ei kuulu biojätekuljetusten piiriin voi perunat tuoda suoraan Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen. Asiasta kannattaa kuitenkin ilmoittaa ensin asiakaspalvelun kautta.

Tärpätti tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4