- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 9-15
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Lajittelun ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klikkaa sanaa nähdäksesi tarkemmat ohjeet

Rakennusjätteiden määrää voi pyrkiä vähentämään jo rakennuksen tai remontoinnin suunnitteluvaiheessa huolellisella suunnittelulla ja varaamalla rakennusmateriaaleja juuri sopivat määrät.

Rakennus- ja purkujätteet sisältävät runsaasti hyötykäyttöön kelpaavia materiaaleja. Ehjiä, käyttökelpoisia osia kannattaa tarjota kierrätyskeskuksiin. Rakennusmateriaalien kierrätykseen erikoistuneita verkkosivustoja on myös olemassa.

Rakennus- ja purkujätteitä otetaan vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa sekä pieneriä (henkilöauton peräkärrykuormia) Hyödyksi-asemilla vastaanottohinnaston mukaisesti. Kuormat on hyvä pakata niin, että lajittelu sujuu helposti kuormaa purettaessa. Terveydelle haitalliset asbestia sisältävät jätteet tulee toimittaa muoviin pakattuna Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen. Katso asbestin vastaanottoohjeet.

Mikäli käytät kuljetusliikkeiden palveluja rakennusjätteiden toimittamiseen Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen, muista sopia kuljetusliikkeen kanssa lajittelusta ja täyttää jätteen siirtokirja.

Lisätietoja rakennusjätteiden lajittelusta voi kysyä Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen vastaanotosta puh. 010 841 1813 (ma-pe 7-20) tai asiakaspalvelusta puh. 010 841 1818 (ma-pe klo 9-15), asiakaspalvelu(at)ekjh.fi.

Rakennuslevyjä vastaanotetaan Kukkuroimäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla vastaanottohinnaston. Puupohjaiset vaneri- ym. levyt lajitellaan energiajätteeksi.

Räjäyttämättömät ilotulitusraketit tulee palauttaa niiden myyjille tai toimittaa poliisille. Räjäytettyjen rakettien roskat kuuluvat kuivajäteastiaan.

Rikkinäiset, paristokäyttöiset rannekellot luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi. Katso lisätietoja kohdasta sähkölaite.

Käyttämättä jääneet ravintolisät ja vitamiinit voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan.

Auton- ja muiden ajoneuvojen renkaiden kierrätyksestä huolehtii tuottajavastuuseen perustuen Suomen Rengaskierrätys Oy. Käytetyt autonrenkaat tulee toimittaa suoraan rengasliikkeisiin. Vastaanottopisteet löytyvät alueittain oheisen linkin kautta:  http://www.rengaskierratys.com/

Kottikärryjen ja muiden vastaavien välineiden renkaat voi viedä Hyödyksi-asemille tai Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen siten, että kuminen rengas on irroitettu vanteesta. Kumi kelpaa energiajätteeksi ja metallinen vanne metallinkeräykseen.

Pienehköt risut voi hakettaa oksasilppurilla omalle pihalle esimerkiksi pensaiden juurille kateaineeksi.

Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja joillakin Hyödyksi-asemilla vastaanotetaan risuja ja haravointijätteitä. Risut ja haravointijätteet tulee lajitella omiin kasoihin. Risut haketetaan energiahyötykäyttöön ja haravointijätteet kompostoidaan.

Pienet rauta- ja muut metalliesineet voi viedä ekopisteen tai taloyhtiön metallinkeräysastiaan (ei sähkölaitteita tai vaarallisia jätteitä!). Suuremmat romut voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille. Metalliromuille järjestetään välillä myös keräyskierroksia, seuraa ilmoittelua.

Lääkeruiskujen käytetyt neulat on kerättävä kovaan ja suljettavaan metalli- tai muovirasiaan ja vietävä apteekkiin. Myös kovia muovipulloja voi käyttää suojapakkauksena. Tyhjät muoviset lääkeruiskut voi laittaa kuivajätteeseen. Jos ruiskuissa on lääkeainetta, tulee ne viedä apteekkiin

Rullaverho kelpaa sellaisenaan energiajätteeksi. Mikäli tanko on metallia, se kannattaa irrottaa ja laittaa metallin keräykseen, pienet metalliosat eivät haittaa . Energiajätettä vastaanotetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla. Yksittäiset rullaverhot voi laittaa myös kiinteistön kuivajäteastiaan.

Käyttökelvottomat runkopatjat voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille.

Jotkut huonekaluliikkeet myös noutavat vanhat patjat pois uusien oston yhteydessä.

Syömättä jääneet ruuantähteet kuuluvat biojätteisiin.

Muistathan, että pois heitetyllä ruualla on ympäristövaikutuksia, vaikka se lajiteltaisiinkin oikein, sillä vaikutuksia on koko ruuan tuotantoketjulla. Ruokajätteen määrää voi vähentää muun muassa valmistamalla ruokaa sopivia määriä ja käyttämällä helposti pilaantuvat tuotteet pian ostohetken jälkeen. Lisää vinkkejä löydät myös täältä: https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/hillitse-ilmastonmuutosta/syo-paremmin/Sivut/default.aspx

Pienet ruohomaton kappaleet voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Suuremmat matot voi toimittaa myös Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille.

Mekaaniset ja moottorikäyttöiset ruohonleikkurit voi toimittaa metallijätteenä Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille. Polttoaineet ja öljyt tulee olla poistettuna.

Sähkökäyttöisen ruohonleikkurit luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Rikki mennneet metalliset ruokailuvälineet voi viedä ekopisteen tai taloyhtiön metallinkeräysastiaan. Kertakäyttöiset muoviset ruokailuvälineet kuuluvat kuivajätteisiin.

Rikkonaiset keraamiset lautaset ja kupit kuuluvat kuivajätteisiin, samoin kuin juomalasit ja lasiset lautasetkin (erikoislasit eivät välttämättä kelpaa lasinkeräykseen).

Ruokaöljyn voi imeyttää esimerkiksi talouspaperiin ja laittaa biojätteisiin (nestemäisiä jätteitä ei saa laittaa biojäteastiaan). Elintarvikerasvoja ei saa kaataa viemäriin.

Ravintoloiden ja muiden elintarvikealan yritysten ruokaöljyjen keräyksestä huolehtii Suomen Kasviöljykierrätys Oy, lisätietoja http://www.skkoy.com/

Vanhat ammukset ja muut räjähteet tulee toimittaa poliisilaitokselle. Räjähtämättömät ilotulitteet palautetaan myyjälle.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4