- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 9-15
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Lajittelun ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klikkaa sanaa nähdäksesi tarkemmat ohjeet

Pahviset ja kartonkiset pakkaukset ja laatikot sekä ruskean pahvin voi laittaa kartonginkeräysastiaan. Märkä tai likainen pahvi ei kelpaa kartonginkeräykseen, vaan se täytyy laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Puhdasta pahvia voi käyttää myös sytykkeenä kodin tulisijassa.

Pahviset talous- tai WC-paperihylsyt voi laittaa ekopisteen tai taloyhtiön kartonginkeräysastiaan. Puhdasta pahvia voi käyttää myös sytykkeenä kodin tulisijassa.

Painekyllästetty puu eli kestopuu on käsitelty metallisuoloilla lahoamisen estämiseksi. Käsittelyaineet ovat ympäristölle ja terveydelle haitallisia. Painekyllästetty puu tulee toimittaa asianmukaiseen keräykseen. Painekyllästettyä puuta vastaanotetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa, joillakin Hyödyksi-asemilla sekä joissain puutavaraliikkeissä.

Katso kyllästetty puu

Metallisen paistinpannun voi laittaa taloyhtiön tai ekopisteen metallinkeräysastiaan tai toimittaa Hyödyksi-asemalle. Keräykseen kelpaavat myös eri materiaaleilla, kuten teflonilla tai emalilla pinnoitetut pannut. Paistinpannun muovinen tai puinen kahva ei haittaa. Lasinen kansi kuuluu kotitalouden kuivajäteastiaan (kuumankestävä erikoislasi ei sovellu lasinkeräykseen).

Paistorasvan voi jähmettyneenä tai esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä laittaa biojätteisiin (nestemäisiä jätteitä ei saa laittaa biojäteastiaan). Elintarvikerasvoja ei saa kaataa viemäriin.

Pakastimet ja muut kylmälaitteet kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Suuret sähkölaitteet voi myös palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Pakkasnesteet tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Pienet määrät erilaisia pakkausmuoveja (esim. muovipussit ja -kassit, elintarvikkeiden muovipakkaukset, styrox) voi toimittaa pakkausmuovin keräykseen huuhdeltuna ja kuivana. Erikseen kerätty pakkausmuovi toimitetaan uusiomuovin valmistukseen.

http://rinkiin.fi/kotitalouksille/lajitteluohjeet/

Likaistet ja pakkausmuovit kuuluvat kuivajätteisiin.josta se menee energiahyötykäyttöön. Etelä-Karjalan Jätehuolto tarjoaa Imatran ja Lappeenrannan taajama-alueille muovipakkausten keräyspalvelua, katso lisätietoja!

Jos pakkausmuovia tulee suuria määriä tai muovipakkaukset ovat suurikokoisia, voi ne toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille, joissa ne lajitellaan energiajätteeksi.

Palovaroittimet kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita.

Vanhentuneen pankkikortin voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Tietoturvasyistä kortti on hyvä leikata ensin kahtia.

Paperinkeräys on paperin tuottajien järjestämää. Paperinkeräyspisteitä löytyy eri puolilta kaupunkeja ja haja-asutusalueilta.

Paperinkeräykseen kuuluvat

 • Sanoma- ja aikakauslehdet
 • Mainokset, esitteet
 • Kirjekuoret (myös ikkunalliset ja ruskeat)
 • Värilliset ja valkoiset kopio- ja tulostuspaperit
 • Puhelin- ja tuoteluettelot
 • Pehmeäkantiset kirjat
 • Valkoiset paperipussit
Paperinkeräykseen eivät kelpaa
 • Kääre- tai lahjapaperi
 • Tarrat
 • Narut
 • Kartonki
 • Muovi (paitsi kirjekuorien ikkunat)

Lisätietoja: Paperinkeräys Oy

Paperipussit ja -kassit voi laittaa ekopisteen tai taloyhtiön kartonginkeräysastiaan. Niin sanottu voimapapaperi ei kelpaa paperinkeräykseen, vaan se kuuluu kartonginkeräykseen.

Kooltaan yli 2 mm x 60 mm kokoisen silputun toimistopaperin voi laittaa paperinkeräysastiaan. Tätä pienemmän silpun hyötykäyttö ei onnistu.

Paristot ja pienakut (esim. matkapuhelinten akut) palautetaan niitä myyviin liikkeisiin.

Paristojen ja akkujen keräys on tuottajien järjestämää.
Lisätietoja: http://www.recser.fi/?Etusivu

Käytöstä poistuneet parkettilaudat ja parketin palaset voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille, joissa ne lajitellaan energiajätteeksi.

Vaahtomuovisen superlonpatjan voi pilkkoa ja laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Runkopatjoja sekä myös vaahtomuovipatjoja otetaan vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa sekä Hyödyksi-asemilla. Jotkut huonekaluliikkeet noutavat vanhat patjat pois uusien oston yhteydessä.

Pehmopaperit, kuten talouspaperi, nenäliinat ja paperiset servetit kuuluvat biojätteisiin.

Peililasi kuuluu kuivajätteisiin. Peilit eivät kelpaa lasinkierrätykseen.

Peltipurkit voi viedä ekopisteen tai taloyhtiön metallinkeräysastiaan.

Käyttämättä jääneet pesuaineet tulee toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan, mikäli pakkauksen kyljessä on kemikaalivaroitusmerkki.

Pesukoneet kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Suuret sähkölaitteet voi myös palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Petsit ovat vaarallista jätettä ja ne tulee viedä vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen. Kotitalouksien vaaralliset jätteet otetaan vastaan veloituksetta. Tyhjät kuivat metallipurkit voi viedä metallinkeräykseen.

Piirtoheitinkalvot kuuluvat kuivajätteisiin.

Eri haitta-aineilla, kuten öljyllä tai raskasmetalleilla, pilaantuneita maa-aineksia vastaanotetaan ja käsitellään Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ympäristöluvan mukaisesti.

Pinkopahvin voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille, joissa se lajitellaan energiajätteeksi.

Veneilyssä syntyvät pilssivedet (tai pilssiöljyt) sisältävät vettä, öljyä ja mahdollisesti myös liuottimia, joten pilssivesiä ei voida vastaanottaa ns. puhtaana jäteöljynä. Yksityisten kotitalouksien pilssivesiä otetaan kuitenkin vastaan veloituksetta pieniä eriä kanistereissaan (kanisteri jää vastaanottajalle). Pilssiveden voi toimittaa myös tynnyrissä, mutta silloin joutuu maksamaan tynnyrin hävitysmaksun, 35 € (myös tynnyri jää vastaanottajalle).

Käyttökuntoisen polkupyörän voi viedä kierrätyskeskukseen. Käyttökelvottoman polkupyörän voi toimittaa metallijätteenä Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille.

Pienet määrät polyuretaania eli vaahtomuovia voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Suuremmat määrät voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille, joissa se lajitellaan energiajätteeksi.

Posliini kuuluu kuivajätteisiin (ei kelpaa lasinkeräykseen). Suuremmat posliiniesineet, kuten WC-pytyt ja lavuaarit voi toimittaa verollisen maa-aineksen vastaanottohinnalla Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai rakennusjätteenä Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti.

Perinteinen potkukelkka (puinen istuinosa ja metalliset jalakset) kelpaa metallin keräykseen.

Käyttämättä jääneet ylijäämäeristeet kannattaa tarjota eteenpäin muille rakentajille tai kysyä, voiko ne palauttaa valmistajalle / myyjälle.

Käyttökelvottomat eristevillat otetaan vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla rakennusjätteenä vastaanottohinnaston mukaisesti. Sellu- ja puukuitueristeet sisältävät runsaasti palonestoaineita, minkä vuoksi ne eivät sovellu energiahyötykäyttöön eivätkä kompostoitaviksi.

Puhelimet (matkapuhelimet sekä lankapuhelimet) kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita.

Vanhan puhelinluettelon voi laittaa kansineen paperinkeräykseen.

Katso rakennusjäte.

Purukumi kuuluu kuivajätteisiin.

Pussinsulkijat kuuluvat kuivajätteisiin. Pussinsulkijassa on metallia niin vähän, ettei sitä kannata viedä metallinkeräysastiaan. Nyrkkissääntönä voidaan sanoa, että jos esineen materiaaleista on puolet metallia, se kannattaa viedä metallinkeräykseen.

Maalattua, lakattua, höylättyä, petsattua tai muuten prosessoitua puutavaraa otetaan vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa sekä Hyödyksi-asemilla. Kukkuroinmäessä puutavara otetaan vastaan hinnaston mukaisella puujätteen hinnalla, asemilla nooudatetaan asemien hinnastoa. Puujäte haketetaan ja hyödynnetään energiantuotannossa.

Leikkuutähteenä syntyneet (maksimissaan käsivarren paksuiset) oksat ja risut voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille niille osoitettuihin risujen vastaanottopaikkoihin. Pienerät otetaan vastaan veloituksetta.

Paksummat puunrungot ja pöllit sijoitetaan puujätelavalle jolloin hinnoittelussa noudatetaan puujätteen hinnaston mukaista vastaanottohintaa.

Katso kantoja koskeva ohjeistus kohdasta: Kannot

Puutarhajätteet kannattaa kompostoida omalla kotipihalla ja risut voi silputa oksasilppurilla esimerkiksi pensaiden juurille katteeksi. Mikäli käsittely kotipihalla ei ole mahdollista, voi puutarhajätteitä toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen sekä niille Hyödyksi-asemille, joilla puutarhajätteitä vastaanotetaan. Haravointijätteet ja risut tulee olla lajiteltu erikseen. Risut haketetaan energiahyötykäyttöön ja haravointijätteet kompostoidaan.

Rikkinäisiä puutarhakalusteita voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille, joissa ne lajitellaan valmistusmateriaalin perusteella.

Pienet puutarhaletkun pätkät voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Pitkät letkut voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai miehitetyille jäteasemille.

PVC-muovi tuottaa palaessaan haitallisia kaasuja, eivätkä ne sovellu energiajätteeksi. Pienet kotitalouden PVC-muovituotteet voi kuitenkin laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Rakennus- ja purkujätteet sekä suurikokoiset PVC-muovista valmistetut esineet tulee toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai joillekin Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti (katso lisätietoja Hyödyksi-asemat ja ekopisteet). Useat rakennusmateriaalit sisältävät PVC-muovia.

PVC-muovista valmistetut tuotteet eivät sovellu pakkausmuovinkeräykseen.

PVC-muovituotteet tunnistat tästä merkinnästä:

Pölynimurin pussit kuuluvat kuivajätteisiin.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4