- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 9-15
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Lajittelun ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klikkaa sanaa nähdäksesi tarkemmat ohjeet

Puhtaita maa- ja kiviaineksia, kuten hiekkaa, kiveä, betonia ja tiiltä voidaan hyödyntää monella tapaa. Maalajista ja raekoosta riippuen, maa-ainekset voivat kuitenkin vaatia esikäsittelyä, mistä syystä tietyistä maa-aineksista peritään hinnaston mukainen vastaanottohinta Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa.

Haitta-aineilla pilaantuneet maa-ainekset vaativat erityiskäsittelyn ja niiden hinnoittelu määräytyy kyseessä olevan haitta-aineen ja sen pitoisuuden mukaisesti. Aina ennen pilaantuneiden maiden tuontia, pitää varmistaa, voidaanko kyseistä jätettä ottaa Kukkuroinmäessä vastaan.

Maalattua puuta voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisella hinnalla. Kodin tulisijassa ei kannata polttaa maalattua puuta, koska palamisen korkea lämpötila voi rikkoa tulisijan.

Maalia kannattaa hankkia sopiva määrä, jolloin sitä ei jää käyttämättä turhaan. Käyttämättömät maalit luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, ja ne tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen.

Sivelytyhjät maalipurkit voi viedä metallinkeräysastiaan tai toimittaa metallijätteenä Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille. Mikäli maalipurkin pohjalle on jäänyt maalia (myös kuivunutta) tulee se toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen.

Kotitalouksien pienet kestomagneetit, kuten jääkaappi- magneetit, kuuluvat metallinkeräykseen. Etelä-Karjalan Jätehuolto ja Rinki Oy keräävät pienmetalliesineitä ekopisteillä ja suurempia metalliesineitä voi viedä maksutta Hyödyksi-asemille tai Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen.

Sinisen lenkin ja muiden vastaavien makkaroiden kuori on kollageenisuolta, joka ei ole syötävää, mutta on kuitenkin biohajoavaa. Kuori on valmistettu luonnonmateriaaleista ja sen voi laittaa biojätteeseen.

Kartonkiset maito-, mehu-, jogurtti- ja piimätölkit kuuluvat kartonginkeräykseen, huuhdottuna, kuivana ja litistettynä. Uudistetun (14.8.2018) ohjeistuksen mukaan muovikorkit kuuluvat muovipakkausten keräykseen, jolloin korkitkin päätyvät materiaalihyötykäyttöön. Tähän mennessä muovi- ja vahaosat on hyödynnetty energiana.

Muoviset mehu- ja jogurttipurkit voi laittaa kuivajätteisiin tai toimittaa huuhdeltuna ja kuivana pakkausmuovin keräyspisteisiin tai kiinteistön pakkausmuovin keräysastiaan.

Lisätietoa: Suomen Kuitukierrätys Oy

Matkapuhelimet kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita.

Käyttökelpoisia mattoja voi tarjota kierrätyskeskukseen. Käyttökelvottomaksi kuluneet pienet matot voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Suuremmat matot voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille, joissa ne lajitellaan valmistusmateriaalin mukaisesti.

Vanhentuneet mausteet kuuluvat biojätteisiin. Paperipussissa olevat mausteet voi laittaa biojätteisiin sellaisenaan, mutta muista pakkauksista mausteet tulee ensin tyhjentää biojätteisiin ja pakkaus lajitella sitten pakkausmateriaalin mukaisesti, joko metalli-, muovi- tai lasipakkauksiin, tai kuivajätteisiin.

MDF-levyjä vastaanotetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla vastaanottohinnaston mukaisesti, jossa ne lajitellaan energiajätteeksi.

Pienet metallitavarat voi viedä ekopisteiden tai taloyhtiön jätekatoksen metallinkeräysastiaan. Metallinkeräysastioihin kelpaavat mm. metallipurkit, alumiinifoliot (kuten vuoat, tuikkujen ja ulkotulien kuoret), täysin tyhjät paineettomat aerosolipurkit, metallikorkit ja -kannet sekä sivelytyhjät maalipurkit. Metallinkeräysastioihin ei saa laittaa vaarallista jätettä tai sähkölaitteita. Suurempia metalliesineitä otetaan vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Pienmetallin keräykseen kuuluvat

 • Metallipurkit, -kannet ja -korkit huuhdottuina
 • Alumiinivuoat ja -foliot
 • Täysin tyhjät maalipurkit ja paineettomat aerosolipullot
 • Muut pienet metalliesineet

Metallinkeräykseen ei saa laittaa

 • Sähkölaitteita
 • Vaarallista jätettä
 • Paristoja tai akkuja

 

Mineriittilevyt sisältävät terveydelle vaarallista asbestia. Kaikki asbestijätteet tulee toimittaa tiiviisti muoviin pakattuna Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen. Katso lisätietoja tästä.

Paperimassasta valmistetut munakennot voi viedä ekopisteiden tai taloyhtiön kartonginkeräysastiaan. Munakennot kelpaavat myös biojätteisiin.

Munankuoret kuuluvat biojätteisiin. Kotikompostorissa munankuoret kompostoituvat hitaasti, joten ne kannattaa murentaa mahdollisimman pieneksi.

Kotitalouden pakkausmuovijätteet kuuluvat kiinteistön muovipakkausten keräysastiaan tai Ringin pakkausmuovin keräyspisteisiin, joista muovi toimitetaan uusiomuovituotteiden valmistukseen. Muovipakkausten keräykseen kelpaavat ainoastaan muoviset pakkaukset, eivät muut muovituotteet. Muovipakkaukset voi pakata muovipusseihin. Muovijalostamolla on prosessin alussa pussinrepijät, jotka repivät suljetut muovipussit auki.

Mikäli kierrätykseen toimittaminen ei ole mahdollista, pakkausmuovit laitetaan kotitalouden kuivajäteastiaan.Vuoden 2013 alusta Etelä-Karjalan kotitalouksien kuivajätteitä on toimitettu energiahyötykäyttöön. Kuivajäteastiasta muovit menevät siis energiahyötykäyttöön muiden kuivajätteiden mukana.

Muovipakkausten keräykseen kelpaavat

 • Tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset
 • Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset
 • Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
 • Muovipullot,- kansiterit ja -purkit
 • Styrox -pakkaukset ja -pakkaustäytteet
 • Muovikassit, -pussit ja -kääreet

Muovinkeräykseen ei saa laittaa

 • Likaisia muovipakkauksia
 • PVC-pakkauksia
 • Muita muovituotteita (ainoastaan pakkauksia)

Suuremmat määrät puhdasta muovia (esim. suuret muoviesineet, erilaiset muovikalvot ja styrox) kannattaa toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille energiajätteeksi.

Lisätitietoa muovipakkausten lajittelusta:
asiakaspalvelu(at)rinkiin.fi, p. 0800 133 888

Vanhentuneet pankki- ym. muovikortin voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Tietoturvasyistä kortit on hyvä leikata ensin kahtia.

Pienet, käyttökelvottomat muovikuuset voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Isommat kuuset voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille.

Muovikäsineet voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan.

Pienet muovimaton kappaleet voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Jos muovimattoa tulee isompia määriä esimerkiksi remontin yhteydessä, voi sen toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai joillekin Hyödyksi-asemille vastanottohinnaston mukaisesti.

Rikkonaisen muoviämpärin voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan tai toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti, joissa se lajiteellaan energiajätteeksi.

Tyhjät mustekasetit voi laittaa kodin kuivajäteastiaan. Mustekasetteja voidaan myös usein täyttää uudelleen, kysy tuotteen valmistajalta lisätietoja. Jotkut valmistajat myös keräävät vanhoja mustekasetteja kierrätystä varten.

Mikäli väriä jää käyttämättä kasetin sisälle, toimita mustekasetti vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Muumio-omenat voidaan laittaa biojätteeseen tai viedä Hyödyksi-asemien puutarhajätteen keräykseen. Omaan kompostoriin muumiohedelmiä ei suositella laittamaan, koska taudinaiheuttaja ei välttämättä kuole prosessissa. Biojätekeräyksestä ja Hyödyksi-asemilta muumio-omenat kulkeutuvat Kekkilän kompostointilaitokseen, jonka kompostoitumisprosessi on kotitalouskompostoria huomattavasti tehokkaampi.

Muumio-omenat tunnistaa ruskeasta väristä ja ne ovat täynnä näppylöitä tai pieniä pahkoja. Sairastuneet omenat tulee kerätä tarkkaan pois ja hävittää. Muumiotauti leviää ja tulee pahemmaksi vuosi vuodelta, jos omenat jätetään puuhun tai maahan. Muumiotautia voi esiintyä myös muissa hedelmissä.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4