- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 9-15
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Lajittelun ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klikkaa sanaa nähdäksesi tarkemmat ohjeet

Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa kiinnitys- ja saumauslaastit kelpaavat kuivuttuaan tiili- ja betonijätteen joukkoon. Jos tuotetta jää jäljelle käyttämättömänä, voit sekoittaa jauheen veteen ja antaa kovettua ennen käsittelykeskukseen tuomista.

Jauhemuodossa oleva laasti on vaarallista jätettä, mikäli tuotteen pakkauksessa on kemikaalivaroitusmerkintä. Tällöin se tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Puhtaat laatat ja kaakelit, jotka eivät ole kiinni kipsi tai rakennuslevyssä, vastaanotetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa kiviaineksena vastaanottohinnaston mukaisesti.

Laatat, kaakelit ja posliiniset kylpyhuonekalusteet voidaan toimittaa myös Hyödyksi-asemille, jossa ne vastaanotetaan rakennusjätteenä. Hyödyksi-asemilla rakennusjätteen hinnan määrää kuorman koko. On myös hyvä huomata, että täysin ehjät laatat voi kierrättää. Jollakin muulla voi olla tarvetta käytetyille laatoille omaan puutarhaan tai esimerkiksi loma-asunnolle.

Lahjapaperit ja lahjanarut voi käyttää uudelleen, jos ne avaa varovasti ja säilyttää siististi. Lahjapaketin voi myös kääriä ekologisesti ja persoonallisesti esimerkiksi lahjan saajan harrastuksiin sopivaan sanomalehden sivuun taikka oheislahjaksi annettavaan huiviin.

Tarpeettomat lahjapaperit ja lahjanarut kuuluvat kotitalouden kuivajätteisiin. Lahjapaperit eivät kelpaa paperinkeräykseen, sillä ne sisältävät runsaasti väriaineita, pinnoitteita, teippejä ja tarroja.

Käyttämättä jäänyt lakka luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Käyttämättä jäänyt lakkabensiini luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Käytöstä poistuneet laminaatit ja laminaatin palaset voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille, joissa ne lajitellaan energiajätteeksi. Katso lisätietoja Hyödyksi-asemat ja ekopisteet.

Maatiloilla käytetyt lannoitteet (Y-lanta, salpietari ym.) kelpaavat Kekkilän kompostointilaitokselle. Lannoitesäkkejä vastaanotetaan pienerinä (enintään henkilöauton peräkärrillinen) Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa biojätteen vastaanottohinnalla.

Hevosen- ja karjanlanta on järkevintä käsitellä eläintilan yhteydessä asianmukaisesti ympäristömääräyksiä noudattaen ja hyödyntää pellolla maanparannuksessa. Mikäli lannankäsittely esimerkiksi pienellä hevostallilla ei paikanpäällä onnistu, voidaan se myös toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen kompostointilaitokselle.

Lemmikkieläinten, kuten kissojen, koirien ja häkkieläinten jätökset kuivikkeineen voi laittaa biojäteastiaan. Eläinten jätöksiä voi myös kompostoida asianmukaisessa kotikompostorissa, mutta tällöin kompostimullan käyttöä syötävien kasvien kasvatukseen ei suositella (koristekasveille voi käyttää).

Lapioita valmistetaan monenlaisista materiaaleista ja loppuun käytetyt lapiot lajitellaankin valmistusmateriaalin mukaan. Jos lapion painosta yli puolet on metallia, voi sen laittaa sellaisenaan metallinkeräykseen. Kokonaan tai pääosin muovista tai jostain komposiittimateriaalista valmistetut lapiot kuuluvat kuivajätteisiin.

Pakkauslasit eli lasipurkit- ja pullot voi viedä ekopisteiden tai taloyhtiöiden lasipakkausten keräysastioihin huuhdottuna. Lasinkeräykseen eivät kelpaa ikkuna- ym. tasolasi, posliini, keramiikka, lasiastiat ja -vuoat, hehkulamput ja loisteputket, metallikorkit tai -kannet tai lyijylasi. Kaikki erikoislasit kuuluvat kuivajätteisiin.

Lasipakkausten keräykseen kelpaavat

  • Kirkkaat ja värilliset lasipullot ja -purkit huuhdottuina
  • Poista korkit ja kannet.
  • Etikettejä tai kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa.
Lasipakkausten keräykseen eivät kelpaa (kuivajätettä)
  • Lasiastiat (juomalasit, uunivuoat, kahvipannut)
  • Posliini
  • Keramiikka
  • Kristalli
  • Opaalilasi (esim. hajuvesipullot, koriste-esineet)
  • Ikkuna- tai peililasi
  • Lamput ja valaisimet

 

Ikkunalasit voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille.

Pienet lasikuitukappaleet voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Suuremmat tavarat (esimerkiksi vanhan lasikuituveneen) voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai joillekin Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti. Hyödyksi-asemilla vastaanotetaan vain pieniä soutuveneitä. Soutuvenettä suuremmat käytöstä poistetut veneet/pulpettiveneet tulee toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen.

Pakkauslasit eli lasipurkit ja -pullot voi viedä ekopisteiden tai taloyhtiöiden lasinkeräysastiaan huuhdottuna. Lasinkeräykseen eivät kelpaa ikkuna- ym. tasolasi, posliini, keramiikka, lasiastiat ja -vuoat, hehkulamput ja loisteputket, metallikorkit tai -kannet tai lyijylasi. Kaikki erikoislasit kuuluvat kuivajätteisiin.

Pienen määrän lasivillaa voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Suuremmat erät voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai joillekin Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti.

Rikki mennyt lasivuoka kuuluu kotitalouden kuivajäteastiaan. Kuumankestävä erikoislasi ei kelpaa lasinkeräykseen.

Lastulevyä voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille. Kukkuroinmäessä lastulevyt otetaan vastaan hinnaston mukaisella puujätteen hinnalla, asemilla nooudatetaan asemien hinnastoa. Lastulevyt haketetaan ja hyödynnetään energiantuotannossa.

Käytetty lattiamoppi kuuluu kotitalouden kuivajätteisiin. Metallisen varren voi viedä ekopisteiden tai taloyhtiön metallinkeräysastiaan, mikäli sen saa osiin tai taivutettua siten, että se mahtuu hyvin astiaan.

Käyttämättä jäänyt lattiavaha tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Kännykät kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita.

Maalattua, lakattua tai maalaamatonta lautaa otetaan vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa sekä Hyödyksi-asemilla. Kukkuroinmäessä lauta otetaan vastaan hinnaston mukaisella puujätteen hinnalla, asemilla nooudatetaan asemien hinnastoa. Puujäte haketetaan ja hyödynnetään energiantuotannossa.

Kyllästetty lauta on lajiteltava omalle vastaanottolavalleen, mutta myös sitä voi toimittaa sekä Kukkuroinmäkeen, että kaikille Hyödyksi-asemille. Kyllästetty puu otetaan vastaan veloituksetta.

Tarpeettomia kuormalavoja voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille. Puujäte haketetaan ja hyödynnetään energiantuotannossa.

Ehjiä, käyttökelpoisia lavuaareja ja muita WC-kalusteita kannattaa tarjota kierrätyskeskuksiin. Rikkinäiset kalusteet voi toimittaa rakennusjätteenä Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti. Teräksiset altaat ja tiskipöytien kannet otetaan metallijätteenä vastaan.

LED-lamput kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia sähkölaitteita ja myös LED-lamppuja.

LED-lamput voi toimittaa myös vaarallisten jätteiden vastaanottopisteisiin, eli Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen ja Hyödyksi-asemille.

Kuolleet lehtokotilot voi laittaa biojäteastiaan tai haudata maahan. Nämä nilviäiset ovat monelle puutarhan hoitajalle jokakesäinen ongelma. Tuholaiset syövät niin vihannesten kuin koristekasvien lehtiä ja kukintoja. Eläviä lehtokotiloita ei tule laittaa biojätteeseen, eikä myöskään kotikompostiin.

Lehtokotilot kannattaa kerätä aluksi puutarhasta astiaan. Tuholaiset voidaan hävittää kaatamalla niiden päälle kuumaa vettä tai etikkalientä. Tämän jälkeen kuolleet lehtokotilot voi laittaa biojäteastiaan tai haudata maahan. Kotiloiden hautaaminen tulee tehdä yli 20cm syvyyteen, sillä elävät kotilot syövät kuolleita lajitovereitaan ja haju houkuttelee paikalle uusia yksilöitä. Tämän takia kuolleita yksilöitä ei myöskään kannata laittaa omaan kompostoriin.

Yksi lehtokotilo voi tehdä kesässä jopa 100–200 jälkeläistä, joten niiden hävittäminen kannattaa hoitaa huolellisesti.

Käyttökelpoiset lelut kannattaa viedä kirpputorille, kierrätyskeskukseen tai lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille. Käyttökelvottomat lelut voi laittaa kodin kuivajäteastiaan.

Sähkö-ja paristokäyttöiset lelut ja pelit kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikeet ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita. Suuret sähkölaitteet voi myös palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Letkut ja putket ovat useimmiten valmistettu PVC-muovista ja kuuluvat siksi rakennusjätteeseen. PVC-muovin palaessa syntyy myrkyllistä vetykloridikaasua ja halogenoituja hiilivetyjä, joten niitä ei voida laittaa energiajätteeseen. PVC-muovista valmistetut tuotteet merkitään nuolikolmion sisässä olevalla 03 merkinnällä. Tätä merkintää ei aina kuitenkaan ole. Toinen tapa tunnistaa PVC-muovi on taivuttamalla muovi kappaletta. Jos kirkas muovi muuttuu taivuttaessa valkoiseksi, se on melko varmasti PVC-muovia. 

Tietokoneiden levykkeet eli "korput" voi laittaa kodin kuivajäteastiaan.

Sähkö-ja paristokäyttöiset lelut ja pelit kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Suuret sähkölaitteet voi myös palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Käyttämättä jääneet liimat luokitellaan vaarallisiksi jätteiksi ja ne tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkan.

Liimapuuta otetaan vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja joillakin Hyödyksi-asemilla vastaanottohinnaston mukaisesti (katso lisätietoja Hyödyksi-asemat ja ekopisteet). Liimapuun runsasta polttamista kodin tulisijassa ei suositella, sillä korkea palamislämpötila voi rikkoa tulisijan rakenteita.

Kovettunut/kuivunut liisteri on kuivajätettä. Pienet erät voi laittaa omaan kuivajäteastiaan ja suuremmat erät voi toimittaa Hyödyksi-asemille tai Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen. Nestemäinen liisteri voidaan kuivattaa esimerkiksi jättämällä kansi auki, ja laittamalla liisteri pienempiin astioihin.

Käytössä nuhrautuneen tai rikki menneen Suomen lipun hävittäminen tulee hoitaa mahdollisimman arvokkaasti. Suomen lippu voidaan hävittää polttamalla, mikäli mahdollista, tai silppuamalla se pieniksi palasiksi, jolloin se voidaan laittaa pakattuna kotitalouden kuivajäteastiaan.

Liuottimet luokitellaan vaarallisiksi jätteiksi, ja ne tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Loisteputket ja energiansäästölamput sisältävät haitallista elohopeaa. Ne kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita. Suuret sähkölaitteet voi myös palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan

Kunnalliset jätevedenpuhdistamot ottavat vastaan lokakaivolietteitä. Lokasäiliöitä saa tyhjentää ainoastaan sellaiset toimijat, joilla siihen on lupa.

Lumikola kelpaa metallinkeräykseen sellaisenaan, jos sen aisa on metallia.

Lumpuille ei valitettavasti ole tällä hetkellä toimivaa kierrätystä Etelä-Karjalan alueella. Käyttökelvottomat tekstiilijätteet kuuluvat kotitalouden kuivajätteisiin.

Imatralla toimii Partex-poistotekstiilipaja, joka on erikoistunut tekstiilien kierrätykseen. Katso esite tästä.

Käyttämättä jääneet luontaistuotteet kuuluvat kodin kuivajäteastiaan, mikäli pakkauksessa ei ole erikseen jätteen käsittelyohjeita.

Vanhentuneet pankki- ym. muovikortin voi laittaa kotitalouden kuivajäteastiaan. Tietoturvasyistä kortit on hyvä leikata ensin kahtia.

Lupiini eli komealupiini on monivuotinen hernekasvi, joka on karannut puutarhoista ja rehuviljelmiltä muuallekin luontoon. Lupiini leviää tehokkaasti siemenistä, jotka säilyttävät itämiskykynsä pitkään ja se on vallannut tilaa monilta Suomen alkuperäiskasveilta. Lupiinin hävittäminen on erittäin hankalaa ja se onkin luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi.

Kotipuutarhassa kukinnot kannattaa leikata pois heti kukkimisen jälkeen, ennen siementen kypsymistä. Kasvia voi olla vaikea saada kokonaan hävitettyä kasvupaikalta, mutta sen leviämisen estäminen on ensimmäinen askel torjunnassa. Silloin, kun lupiineja on vähän, ne kannattaa kaivaa yksitellen juurineen ylös maasta.

Siemenet ja kukinnot voi pakata muovipussiin ja laittaa kuivajätteisiin. Myös Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi -asemilla otetaan näitä kompostointiin kelpaamattomia kasvijätteitä vastaan pakattuna, kuivajätteen hinnalla. Puutarha- tai biojätteisiin siemeniä ja kukintoja ei saa laittaa, koska siemenet voivat säilyttää itämiskykynsä ja näin levitä mullan mukana edelleen uusiin kasvupaikkoihin.

Lisätietoja lupiinista ja muista vieraslajeista voi lukea osoitteesta www.vieraslajit.fi

Pienet luut (kuten kanan- ja kyljystenluut) voi laittaa biojätteisiin. Kotikompostoinnissa luut maatuvat huonosti, joten kotikompostoriin kannattaa laittaa vain ihan pieniä luita. Suuremmat luut voi laittaa lihajätteistä puhdistettuna kotitalouden kuivajäteastiaan.

Lyijy luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja lyijykappaleet tulee toimittaa vaarallisten jätteiden keräykseen. Etelä-Karjalan Jätehuolto vastaanottaa vaarallisia jätteitä Hyödyksi-asemilla ja Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa. Kotitalouksien vaaralliset jätteet otetaan vastaan veloituksetta.

Lyijylasi ei kuulu lasinkeräykseen, vaan kuivajätteisiin.

Lämminvesivaraajan voi viedä metallinkeräyslavalle miehitetyille jäteasemille tai Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen.

Käyttämättä jääneet ylijäämäeristeet kannattaa tarjota eteenpäin muille rakentajille tai kysyä, voiko ne palauttaa valmistajalle / myyjälle.

Käyttökelvottomat eristeet voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti. Käsittely riippuu eristemateriaalista. Esimerkiksi villat käsitellään rakennusjätteenä, uretaani ja styrox kelpaavat energiajätteeksi, puhdas sahanpuru otetaan vastaan haravointijätteenä ja hiekkainen sahanpuru verollisena maa-aineksena. Maa-aineksia tai muuta jätettä sisältävien eristeiden käsittely arvioidaan tapauskohtaisesti vastaanotossa.

Lämpökäsiteltyä puuta otetaan vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla, joissa ne lajitellaan energiajätteeksi tai käsittelemättömäksi puuksi. Lämpökäsitellyn puun valmistuksessa ei ole käytetty haitallisia kemikaaleja, joten lämpökäsiteltyä puuta voi myös polttaa kodin tulisijassa toisin kuin painekyllästettyä puuta.

Nestettä sisältävät lämpömittarit saattavat sisältää elohopeaa, joten ne tulee varmuuden vuoksi viedä vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkaan.

Elektroniset lämpömittarit kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita.

Tyhjät läpipainopakkaukset, joden valmistukseen on käytetty sekä muovia tai metallia, kuuluvat kotitalouden kuivajätteisiin. Muoviset, tyhjät lääkepurkit kuuluvat myös kuivajätteisiin tai muovipakkausten keräykseen. Lasiset lääkepullot voi viedä ekopisteen tai taloyhtiön lasinkeräysastiaan ja metalliset "lääketuubit" metallinkeräysastiaan ja kartonkiset pakkaukset kartonginkeräysastiaan. Lääkepakkauksien nimilaput kannattaa tietoturvasyistä poistaa.

Käyttämättä jääneet lääkkeet luokitellaan vaarallisiksi jätteiksi ja ne tulee palauttaa apteekkeihin. Lääkejätteet pyydetään palauttamaan tiiviissä läpinäkyvässä muovipussissa, niin että tabletit ja kapselit on poistettu alkuperäisistä pakkauksistaan. Elohopeakuumemittarit, ruiskut, neulat sekä jodipitoiset lääkkeet pyydetään palauttamaan erillään muista lääkejätteistä, mikäli mahdollista alkuperäispakkauksissaan.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4