- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 9-15
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Lajittelun ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klikkaa sanaa nähdäksesi tarkemmat ohjeet

Puhtaat kaakelit, joissa ei ole kiinni mitään muuta materiaalia, (kuten kipsilevyä tms.) voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen kivi- ja betonimurskan hinnalla. Likaantuneet kaakelit luokitellaan verolliseksi maa-ainekseksi. Pieniä määriä vastaanotetaan myös Hyödyksi-asemilla vastaanottohinnaston mukaisesti.

Kaapelit voi laittaa metallinkeräykseen.

Kaasujääkaappi otetaan vastaan sähkölaitteena, vaikka se ei sähköllä toimikaan. Sähkölaitteita vastaanottavat Hyödyksi-asemat ja Kukkuroinmäen käsittelykeskus sekä jotkut kodinkoneita myyvät liikkeet. Vastaanotto on kotitalouksille maksuton.

Vanhat, uudelleen täytettävät kaasupullot voi palauttaa huoltoasemille tai kaasupulloja myyviin liikkeisiin. Jos pullo on vahingoittunut tai tilalle ei olla hankkimassa uutta, kannattaa varmistaa etukäteen ottaako liike pullon vastaan.

Kertakäyttöiset retkikeittimen kaasupullot sekä vajaat hiilihappopatruunat tulee toimittaa vaarallisten jätteiden keräyspisteeseen.

Kahvinkeitinten kapselit, jotka hävitetään yhdessä kahvituotteen kanssa, eivät ole pakkauksia, joten ne kuuluvat kuivajätteisiin.

Kahvipaketti on yleensä pääasiassa muovia, mutta siinä voi olla pieni kerros alumiinia. Siitä syystä kahvipaketteja ei yleensä voida hyödyntää muovinkierrätyksessä. Kahvipaketin voi laittaa kuivajätteisiin, mistä se päätyy energiahyötykäyttöön.

Suodatinpussit ja kahvinporot ovat biohajoavia, joten ne kuuluvat kompostoriin tai biojäteastiaan. Kuivajätteisiin niitä ei saa laittaa.

Kalanperkeet ovat biohajoavia, joten ne kuuluvat kompostoriin tai biojäteastiaan. Kuivajätteisiin niitä ei saa laittaa.

Kalaverkkojen alaosassa on usein lyijypainoja. Lyijypainot tulee leikata verkosta erilleen ja toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen. Lopun verkosta voi laittaa kuivajätteeseen.

Ehjiä kalusteita kannattaa tarjotella kierrätyskeskuksiin tai viedä kirpputorille. Käyttökelvottomat kalusteet voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti.

Paperimassasta valmistetut munakennot ovat biohajoavia, joten ne voi laittaa kompostoriin tai biojäteastiaan. Kennot voi kierrättää myös kartonkina tai polttaa tulisijassa.

Yksittäiset kannot kannattaa pilkkoa itse pieniksi ja polttaa pilkkeet vaikka uunissa tai saunanpesässä.

Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa otetaan vastaan kantoja. Kotitalouksilta otetaan vastaan puhtaat yksitttäiset kannot ilmaiseksi. Kantojen tulee olla mahdollisimman puhtaita (ei hiekkaa tai kiviä)! Kannot haketetaan ja toimitetaan edelleen energiahyötykäyttöön.

Muoviset toimistokansiot kuuluvat kuivajätteisiin. Monet toimistomuovit sisältävät PVC:tä, joka ei sovellu polttoon.

Kartonkisista kansioista voi irrottaa osat toisistaan ja lajitella kartongit ja metallit omiin keräysastioihin.

Kartongille on omat keräysastiat kaikissa ekopisteissä, Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kartonginkeräykseen saa laittaa

 • Kartonkiset maito-, mehu-, piimä- ja jogurttitölkit huuhdottuina ja kuivina
 • Kartonkiset einespakkaukset ja kuivatuotteiden pakkaukset
 • Paperipussit ja -kassit
 • Pizzalaatikot, munakennot
 • Kartonkiset kertakäyttöastiat
 • WC- ja talouspaperirullien hylsyt
 • Käärepaperit, esim. kopiopaperikääreet
Kartongin keräykseen ei saa laittaa
 • Likaista tai märkää kartonkia tai pahvia
 • Muovia

Vanhat video- ja C-kasetit kuuluvat kuivajätteisiin.

Kassakuitit kuuluvat paperinkeräykseen.

Elintarvikerasvoja ei saa päästää viemäriin. Pienet määrät voi kompostoida itse tai laittaa biojäteastiaan esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä.

Ravintoloiden ja muiden elintarvialan yritysten kasviöljyjen keräyksestä huolehtii Suomen Kasviöljykierrätys Oy, lisätietoja http://www.skkoy.com/.

Ehjät, käyttökelpoiset kattilat kannattaa viedä kierrätyskeskukseen tai kirpputorille. Rikkinäiset ja kuluneet kattilat kuuluvat metallinkeräykseen. Puu- tai muoviosia ei tarvitse irrottaa.

Kattohuopa käsitellään pääsääntöisesti rakennusjätteenä. Isommista määristä kattohuopaa voidaan tutkia soveltuvuus energiahyötykäyttöön.

Kattopeltiä vastaanotetaan metalliromuna Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla veloituksetta. Kattopeltiä ja muuta romumetallia kannattaa tarjota myös paikallisille romu- ja kierrätysliikkeille.

Kattotiiliä voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti.

Keinonahka kuten tavallinenkin nahka kuuluvat kuivajätteisiin.

Ehjät ja puhtaat kengät kannattaa viedä kierrätyskeskukseen tai kirpputorille. Rikkinäiset kengät kuuluvat kuivajätteisiin.

Keramiikkaesineet ja -astiat kuuluvat kuivajätteisiin. Lasin keräykseen niitä ei saa laittaa.

Keraamisia laattoja ja kylpyhuonekalusteita vastaanotetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla, joko rakennusjätteenä tai verollisena maa-aineksena. Täysin puhtaat kaakelit voidaan ottaa vastaan myös kivi- ja betonimurskan hinnalla.

Muovitetut kankaat kuten kerniliinat ja sadevaatteet sisältävät yleensä PVC:tä, joten ne kuuluvat kuivajätteisiin. Ehjät kerniliinat ja sadevaatteet kannattaa viedä kierrätyskeskukseen tai kirpputorille.

Kartonkiset kertakäyttöastiat ja puiset ruokailuvälineet voi laittaa biojätteisiin. Suuremmat määrät kartonkiastioita (kahviot, ruokalat) suositellaan laitettavaksi energia- tai kuivajätteisiin.

Muoviset kertakäyttöastiat kuuluvat kuivajätteisiin.

Keskuspölynimuri on sähkölaite ja kuuluu näin ollen tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetun keskuspölynimurin voi toimittaa tuottajayhteisöjen ylläpitämiin vastaanottopisteisiin mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen ja Hyödyksi-asemille.

Myös keskuspölynimurin kahvakäynnisteinen letku kuuluu sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen.

Kestopuu tai kyllästetty puu on käsitelty metallisuoloilla tai öljytuotteilla, joten se luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Tuottajavastuun perusteella puuta kerätään talteen ja käsitellään ympäristölle haitattomaksi.

Kotitaloudet voivat toimittaa pieneriä kestopuuta ja sen työstöjätettä maksutta vastaanottopaikkoihin, kuten puutavaraliikkeisiin, Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen ja Hyödyksi-asemille (katso lisätietoja Hyödyksi-asemat ja ekopisteet). Kestopuun joukkoon ei saa laittaa puhdasta puuta eikä muita vaarallisia jätteitä.

Lisätietoja kyllästetyn puun käsittelystä löytyy Kestopuun sivuilta.

Kevytpeitteet kelpaavat energiajätteeksi, mutta paksummat pressut voivat sisältää PVC:tä, joten ne kuuluvat kuivajätteisiin.

Kinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se tukkii jähmettyessään viemäriputket. Rasvan kannattaa antaa ensin jähmettyä ja laittaa se sitten kompostoriin tai biojäteastiaan. Nestemäiset rasvat tulee ensin imeyttää esimerkiksi sanolehteen.

Lue lisää kinkunrasvan keräystempauksesta www.kinkkutemppu.fi

Kipsilevyjä vastaanotetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla vastaanottohinnaston mukaisesti rakennusjätteenä.

Vanhat, mutta ehjät kirjat voi viedä kierrätyskeskukseen tai kirpputorille tai tarjotella antikvariaatteihin. Päiväkodit, koulut ja neuvolat voivat ottavat mielellään vastaan lastenkirjoja.

Käyttökelvottomat kirjat, joista on kannet poistettu voi laittaa paperinkeräykseen. Kartonkiset kannet voi laittaa kartonginkeräykseen, mutta muovitetut kannet kuuluvat kuivajätteisiin.

Kissanhiekan voi laittaa omaan kompostoriin, mutta biojäteastiaan sitä ei saa laittaa, koska se voi haitata kompostointilaitoksen toimintaa tukkimalla ilmakanavat ja viemärit. Jos omaa kompostoria ei ole käytettävissä, kuuluu kissanhiekka laittaa kuivajätteisiin.

Jotkut kissan- ja koiranruoka pakkaukset on valmistettu muovista ja metallista. Jos pakkauksessa ei kerrota, kumpaa materiaalia pakkaus on, rypistä pakkausta. Jos pakkaus ei palaudu alkuperäiseen muotoonsa rypistyksen jälkeen, se on todennäköisesti metallia. Jos se palautuu, pakkaus on muovia. Huuhdottuna ja kuivattuna sen voi siinä tapauksessa laittaa muovipakkauskeräykseen. Jos olet epävarma pakkauksen materiaalista, laita se kuivajätteeseen.

Koiran jätökset kannattaa kerätä lenkillä käydessä biohajoavaan pussiin, jolloin sen voi laittaa sellaisenaan biojäteastiaan kotiin palattua.

Kokolattiamaton voi tuoda Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai miehitetyille jäteasemille, missä se käsitellään materiaalista riippuen kuiva- tai energiajätteenä.

Käyttämättömät konetiskiaineet tulee toimittaa vaarallisten jätteiden keräyspaikkaan.

Kontaktimuovi voi sisältää PVC:tä, joten se kuuluu kuivajätteisiin, samoin kuin kaikki kontaktimuovilla käsitellyt tuotteet. Kontaktimuovi ei käy pakkausmuovin keräykseen.

Käyttökelvottomat liimapuutuotteet ja kovalevyt voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille, missä ne käsitellään energiajätteenä.

Tietokoneet ja niiden oheislaitteet, kuten kovalevyt kuuluvat sähkö- ja elektronikkalaitteiden (SER) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla, mutta myös monet kodinkoneliikkeet ottavat sähkölaitteita vastaan. Tuottajavastuun piiriin kuuluvat sähkölaitteet otetaan veloituksetta vastaan.

Rikkoutuneet kristallilasit ja muutkin astialasit kuuluvat kuivajätteisin. Niitä ei saa laittaa ekopisteiden pakkauslasille tarkoitettuihin keräysastioihin niiden erilaisen koostumuksen vuoksi.

Ehjät kristallilasit ja muut astiat kannattaa viedä kierrätyskeskukseen tai kirpputorille.

Kuivajätteellä tarkoitetaan tavanomaista kotitalousjätettä, joka ei saa sisältää biojätettä, vaarallista jätettä tai merkittävää määrää hyötyjätteitä (paperia, kartonkia, pakkauslasia tai metallia).

Kotitalouksien kierrätyskelvoton kuivajäte siirtokuormataan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen siirtokuormaushallissa täysperävaunurekkojen kyytiin ja toimitetaan Ekokemin jätteenpolttoon tarkoitetulle voimalaitokselle Riihimäelle energiahyötykäyttöön.

Kuivajätteisiin kuuluvat

 • Rikkinäiset vaatteet, kumi, nahka
 • Rikkinäiset astiat (lasi, posliini ym.)
 • Imurin pölypussit, tuhka, tumpit
 • Vaipat ja terveyssiteet
 • Ikkuna- ja muu erikoislasi
 • Hehku- ja halogeenilamput
 • Yhdistelmäpakkaukset, kuten kahvipaketit, läpipainopakkaukset
 • Likaiset pahvit, paperit ja muovipakkaukset
 • Kissanhiekka
Kuivajätteisiin ei saa laittaa
 • Biojätettä
 • Vaarallista jätettä
 • Kierrätykseen kelpaavaa jätettä

 

Kaikki kumituotteet kannattaa laittaa kuivajätteisiin. Luonnonkumiset tuotteet, tavalliset kumisaappaat, pyyhekumit, pyöränkumit ja kumihanskat voi laittaa myös energiajätteisiin, mutta esimerkiksi joissain suojavaatteissa käytetään PVC:tä, joka ei sovellu poltettavaksi.

Kuolleita eläimiä ei sivutuoteasetuksen mukaan saa hävittää muun biojätteen mukana. Hevosen tai lemmikkieläimen voi tietyin edellytyksin haudata pohjavesialueiden ulkopuolella. Lisätietoja hautaamisesta voi kysyä oman alueen eläinlääkäriltä. Kuolleita lemmikkieläimiä ja hevosia (ei tuotantoeläimiä) otetaan vastaan myös Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa, missä ne käsitellään erityisjätteenä.

Puhtaat kuormalavat voi pilkkoa ja polttaa tulisijassa. Kuormalavoja vastaanotetaan myös Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla, missä ne käsitellään haketuskelpoisena puujätteenä vastaanottohinnaston mukaisesti.

Elohopeaa sisältävät kuumemittarit voi palauttaa apteekkiin. Elektroniset kuumemittarit kuuluvat sähkö- ja elektronikkalaitteiden (SER) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelyeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla (katso lisätietoja Hyödyksi-asemat ja ekopisteet), mutta myös monet kodinkoneliikkeet ottavat sähkölaitteita vastaan. Tuottajavastuun piiriin kuuluvat sähkölaitteet otetaan veloituksetta vastaan.

Kyllästetty puu eli kestopuu on käsitelty metallisuoloilla tai öljytuotteilla, joten se luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Tuottajavastuun perusteella puuta kerätään talteen ja käsitellään ympäristölle haitattomaksi.

Kotitaloudet voivat toimittaa pieneriä kestopuuta ja sen työstöjätettä maksutta vastaanottopaikkoihin, kuten puutavaraliikkeisiin, Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen ja Hyödyksi-asemille. Kestopuun joukkoon ei saa laittaa puhdasta puuta eikä muita vaarallisia jätteitä.

Kestopuun tuottajavastuujärjestelmä ei koske ratapölkkyjä tai sähkö- ja puhelinpylväitä, vaan näiden vastaanotosta peritään hinnaston mukainen hinta.

Lisätietoja kyllästetyn puun käsittelystä löytyy Kestopuun sivuilta.

Jääkaapit ja kylmälaitteet kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Suuret sähkölaitteet voi myös palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Ensiavussa käytettävät kylmäpakkaukset kuuluvat kuivajätteisiin.

Kuivuneet kynsilakat voi laittaa kuivajätteisiin. Nestemäinen kynsilakka on vaarallista jätettä ja se tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräyspaikkaan.

Kynttilänpätkät kuuluvat kuivajätteisiin, samoin muoviset ja lasiset hautakynttilät. Tuikkujen alumiinikuoret ja ulkokynttillöiden metallikannet kannattaa laittaa metallinkeräykseen.

Kännykät kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita.

Pienet määrät paperisia käsipyyhkeitä voi kompostoida tai laittaa biojäteastiaan. Paperi on hyvää hiilen lähdettä kompostoitumisprosessissa. Suuremmat määrät käsipyyhkeitä (koulut, päiväkodit jne.) kannattaa kuitenkin laittaa kuiva- tai energiajätteisiin.

Kuivakäymälöiden jätteet kannattaa kompostoida käymäläastiassa tai erillisessä kompostissa. Hyvin kompostoitu käymäläjäte on hyvää maanparannusainetta. Katso lisätietoja kuivakäymälöistä käymäläseura Huussi ry:n sivuilta.

Kemialliset WC:t voi tyhjentää satamissa tai leirintäalueilla niille osotettuihin tyhjennyspaikkoihin.

Muovitettuja käärepapereita, kuten esim. kopiopaperipakkauksia tai ruskeita voimapapereita ei saa laittaa paperinkeräykseen, vaan ne kuuluvat kartonginkeräykseen.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4