- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 9-15
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Lajittelun ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klikkaa sanaa nähdäksesi tarkemmat ohjeet

Jarru- ja jäähdytinnesteet tulee toimittaa vaarallisten jätteiden keräyspaikkaan.

Jatkojohdot, missä ei ole katkaisijaa, kuuluvat kuivajätteisiin. Johdon voi myös irrottaa pistokeosasta ja laittaa johdon metallinkeräykseen.

Katkaisijalla varustetut jatkojohdot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkalaitteiden (SER) tuottajavastuun piiriin ja ne tulee toimittaa tuottajayhteisöjen osoittamiin, maksuttomiin keräyspaikkoihin. Katso lähin keräyspiste kierrätys.infosta.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita maksutta vastaan. Suuret sähkölaitteet voi palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Vanhan jauhesammuttimen voi palauttaa myyntiliikkeeseen.

Kartonkiset jogurttitölkit voi palauttaa huuhdottuina kartonginkeräykseen. Mahdollisia muovikorkkeja ei tarvitse poistaa.

Muoviset jogurttipurkit kuuluvat huuhdottuna muovipakkausten keräykseen josta ne menevät materiaalihyötykäyttöön. Mikäli kierrätykseen toimittaminen ei onnistu, voidaan ne laittaa myös kuivajätteeseen, josta ne menevät energiahyötykäyttöön.

Joulukortit voi käyttää uudelleen askartelussa. Käytöstä poistetut joulukortit kuten muutkin onnittelu- ym. kortit kuuluvat kartonginkeräykseen.

Joulukuusen voi pilkkoa ja käyttää kompostorissa seosaineena tai polttaa tulisijassa. Kuusia kerätään joulun jälkeen myös biojäteautojen kyytiin taksan mukaisella hinnalla.

Muovikuusi kuuluu kuivajätteisiin.

Valosarjat ja valaisimet kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita. Suuret sähkölaitteet voi palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Pantilliset juomatölkit kannattaa palauttaa kauppojen palautuspisteisiin. Pantittomat tai rikkinäiset alumiinitölkit voi viedä metallinkeräykseen.

Jätevesien lietesäiliöitä saa tyhjentää ja lietteitä käsitellä ainoastaan sellaiset toiminnanharjoittajat, joilla on siihen asianmukainen lupa. Kunnalliset jätevedenpuhdistamot ottavat vastaan jätevesilietteitä. Etelä-Karjalan Jätehuollolla ei ole jätevesilietesäiliöiden tyhjennyspalvelua.

Jäteöljyt luokitellaan vaarallisiksi jätteiksi, ja ne tulee toimittaa vaarallisten jätteiden vastaanottopaikkoihin. Älä sekoita jäteöljyjen joukkoon polttoaineita, jäähdytinnesteitä, liuottimia tai vettä, mikäli mahdollista.

Hyödyksi-asemilla otetaan vastaan jäteöljyjen pieneriä (max. 200 litraa). Öljyjä ei saa kuitenkaan tuoda tynnyrissä, vaan pienemmissä kanistereissa, joista öljy voidaan kaataa suurempaan säiliöön. 200 litran jäteöljytynnyreitä ei oteta Hyödyksi-asemilla vastaan.

Lassila & Tikanoja noutaa suuremmat (yli 200 litran) jäteöljyerät maksutta esimerkiksi maatiloilta ja yrityksistä. Katso lisätietoja Lassila &Tikanojan noutopalvelusta tai soita palvelunumeroon 010 636 6031. Tilauksen voi tehdä myös sähköpostitse oil@lassila-tikanoja.fi.

Jättipalsami on erittäin helposti leviävä yksivuotinen ruohokasvi. Jättipalsamin hävittäminen voidaan hoitaa joko kitkemällä kasvi juurineen tai niittämällä. Kitkeminen soveltuu hyvin pienemmille alueille. Laajoille alueille tehokkaampi tapa hävittää kasvi on niittää kasvi viikatteella tai siimaleikkurilla. Niittäminen tulee tehdä 2-3 kertaa ennen kasvin kukintoa mahdollisimman läheltä maanpintaa. Torjunta-aineiden käyttöä suositellaan ainoastaan hankalakulkuisiin paikkoihin.

Niittämisen tai kitkemisen jälkeen on tärkeä hoitaa kasvijätteen hävitys huolellisesti. Kasvin jätteet tulee siirtää niittämis- tai kitkemispaikalta ja kuivattaa mustan muovin päällä ennen laittamista puutarhajätteiden sekaan. Kukinnot ja siemenkodat täytyy kerätä erikseen ehjään jätesäkkiin ja laittaa kuivajätteisiin, koska siemenet voivat kehittyä kasvin katkaisemisen jälkeenkin.

Jättipalsamia otetaan vastaan myös Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi -asemilla pakattuna, kuivajätteen hinnalla. Jättipalsamit toimitetaan tällöin muun kuivajätteen mukana jätteenpolttolaitokseen.

Lisätietoja jättipalsamista ja muista vieraskasveista voi lukea osoitteesta www.vieraslajit.fi

Jättitatar on herkästi leviävä kasvi, jota ei oteta kompostointilaitokselle kompostointiin. Jättitatarta otetaan pakattuna vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla kuivajätteen hinnalla. Pieniä määriä voi hävittää myös kuivajätteen joukossa. Jättitatar toimitetaan jätteenpolttolaitokseen.

Jättiukonputki tai jättiputki on myrkyllinen ja voimakkaasti allergisoiva koristekasvi, joka on levinnyt hallitsemattomasti myös luontoon. Jättiputken hävittäminen on haastavaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Hävittämisen yhteydessä on huolehdittava sekä omasta turvallisuudesta (riittävä suojautuminen) että siementen leviämisen ehkäisystä. Siemeniä tai juuria ei kannata kompostoida, koska kasvi voi säilyttää itämiskykynsä useita vuosia. Kasvinosia ei myöskään saa laittaa biojäteastiaan. Hyvin pakattuna jättiputkia vastaanotetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa kuivajätteen hinnalla. Jättiukonputket toimitetaan jätteenpolttolaitokseen.

Jättiputkihavainnot kannattaa ilmoittaa seudun ympäristötoimeen.

Jääkaapit ja kylmälaitteet kuuluu SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Suuret sähkölaitteet voi palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4