- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 9-15
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Lajittelun ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klikkaa sanaa nähdäksesi tarkemmat ohjeet

Pienet määrät hajuvettä voi kaataa viemäriin tai laittaa pakkauksessaan kuivajätteeseen. Hajuvesipullot ovat tavallisesti erikoislasia, joka ei sovellu lasinkeräykseen. Tyhjät hajuvesipullot kuuluvat kuivajätteeseen. Suuremmat hajuvesierät tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen.

Halogeenilamput kuuluvat kuivajätteisiin. Ne eivät sisällä elohopeaa kuten energiansäästölamput, eikä niitä luokitella sähkö- ja elektroniikkalaitteiksi.

Halltex- ja muut puukuitulevyt voi toimittaa energiajätteenä Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti.

Hapot luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja ne tulee toimittaa vaarallisten jätteiden keräykseen. Yleisimpiä kotitalouksien happoja ovat suola- ja rikkihapot, sekä orgaaniset hapot kuten muurahaishappo ja etikkahappo. Etelä-Karjalan Jätehuolto vastaanottaa vaarallisia jätteitä Hyödyksi-asemilla ja Kukkuroinmäen käsittely-keskuksessa. Kotitalouksien vaaralliset jätteet otetaan vastaan veloituksetta.

Haravointijätteet kannattaa ensisijaisesti kompostoida omatoimisesti puutarhakompostissa ja hyödyntää kompostoinnin tuloksena syntyvä ravinteikas multa edelleen puutarhassa. Haravointijätteet ja risut voi toimittaa myös Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai niilleHyödyksi-asemille, joilla vastaanotetaan puutarhajätteitä. Puutarhajätteet vastaanotetaan kotitalouksilta veloituksetta.

Sekä muoviset että lasiset hautakynttilät kuuluvat kuivajätteisiin. Kynttilöiden metalliosat voi toimittaa metallinkeräykseen.

Pieniä määriä heinää/olkia voi kompostoida omassa kompostorissa tai laittaa biojäteastiaan. Suuremmat erät tulee toimittaa Hyödyksi-asemille tai Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen, jossa ne vastaanotetaan puutarhajätteenä.

Sähköhella kuuluu sähkö- ja elektroniikkalaitteiden (SER) tuottajavastuun piiriin. Tuottajayhteisöt ylläpitävät vastaaottopisteitä, joihin kokonaisia sähkö- ja elektroniikkalaitteita saa palauttaa veloituksetta. Katso lähimmät vastaanottopisteet kierrätys.infosta.

Täydet tai puolityhjät hiilihappopatruunat ovat vaarallista jätettä ja ne voi toimittaa veloituksetta vaarallisen jätteen vastaanottopaikkoihin. Täysin tyhjät patruunat voi laittaa metallinkeräykseen.

Hiukset kompostoituvat hyvin hitaasti, joten ne kuuluvat kuivajätteisiin.

Täysin tyhjän hiuslakkapullon voi laittaa metallinkeräykseen, muovikorkkia ei tarvitse irrottaa. Täysin tyhjä pullo ei hölsky ravistettaessa eikä suuttimesta painettaessa kuulu suhinaa. Jos pulloa ei saa tyhjennettyä, se luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräyspaikkaan.

Hiusvärejä on lukemattomia erilaisia ja niiden vaaraominaisuuksia voi olla hyvin vaikea selvittää. Siitä syystä käyttämättä jääneet tai vanhentuneet hiusvärit kannattaa toimittaa vaarallisen jätteen keräyspaikkaan.

Hukkakaura on erittäin helposti leviävä rikkakasvi, joka haittaa erityisesti viljakasvien viljelyä. Kitketty hukkakaura täytyy polttaa tai toimittaa pakattuna esim. säkkeihin Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen, missä se käsitellään erityisjätteenä kuivajätteen vastaanottohinnalla. Hukkakaura toimitetaan jätteenpolttolaitokseen.

Käyttökelpoiset huonekalut kannattaa viedä kierrätyskeskukseen tai kirpputorille. Rikkoutuneet huonekalut voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille, missä ne käsitellään tapauskohtaisesti joko energia- tai kuivajätteenä.

Hydrauliikkaletkut ja hydrauliikkaöljyt kuuluvat vaarallisiin jätteisiin.

Metallisia kiväärin hylsyjä ei turvallisuussyistä saa laittaa metallinkeräykseen. Ne tulee toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen ja vastaanotosta peritään kuviajätteen hinta. Haulikon hylsyt (pääasiassa muovia) voi laittaa sellaisenaan kuivajätteisiin.

Käyttämättä jääneet hätäraketit, ilotulitteet, ammukset ja räjähteet tulee toimittaa joko tuotteiden myyjille tai poliisilaitokselle.

Höyhenet ja untuvat voidaan laittaa biojätteeseen.

 

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4