- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 9-15
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Lajittelun ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klikkaa sanaa nähdäksesi tarkemmat ohjeet

Biohajoavat "ekovaipat" eivät nimestään huolimatta ole täysin biohajoavia, joten ne kuuluvat kuivajätteisiin. Ekovaippoja voi kompostoida omassa kompostorissa, mikäli irrottaa muoviosat vaipasta. Kompostoitavuus kannattaa kuitenkin aina tarkistaa tuoteselosteesta.

Käyttämättä jääneet ylijäämäeristeet kannattaa tarjota eteenpäin muille rakentajille tai kysyä, voiko ne palauttaa valmistajalle / myyjälle.

Käyttökelvottomat eristevillat otetaan vastaan Kukkuroinmäen käsittleykeskuksessa ja joillakin Hyödyksi-asemilla rakennusjätteenä vastaanottohinnaston mukaisesti (katso lisätietoja Hyödyksi-asemat ja ekopisteet). Sellu- ja puukuitueristeet sisältävät runsaasti palonestoaineita, minkä vuoksi ne eivät sovellu energiahyötykäyttöön eivätkä kompostoitaviksi.

Kotitalouksien elektroniikkalaitteet kuuluvat sähkö- ja elektronikkalaitteiden (SER) tuottajavastuun piiriin. Tuottajavastuun piiriin kuuluvat sähkölaitteet otetaan veloituksetta vastaan. Tällaisia laitteita ovat kaikki verkkovirralla toimivat sekä paristo- ja akkukäyttöiset kotitalouksien laitteet. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä, maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita. Suuret sähkölaitteet voi palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Vuoden 2005 jälkeen markkinoille saatetut sähkölaitteet tunnistat tästä merkistä:

Palauta vanhat kuumemittarit apteekkiin erillään lääkejätteistä. Muut elohopeaa sisältävät lämpömittarit tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräyspaikkaan.

Kuolleita eläimiä ei sivutuoteasetuksen mukaan saa hävittää muun biojätteen mukana. Hevosen tai lemmikkieläimen voi tietyin edellytyksin haudata pohjavesialueiden ulkopuolella. Lisätietoja hautaamisesta voi kysyä oman alueen eläinlääkäriltä. Kuolleita lemmikkieläimiä ja hevosia (ei tuotantoeläimiä) otetaan vastaan myös Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa, missä ne käsitellään erityisjätteenä.

Energiajäte on syntypaikalla lajiteltua, polttoon kelpaavaa jätettä, jota ei voida hyödyntää materiaalina. Energiajätteen joukossa ei saa olla PVC-muovia, kiviä, lasia, metallia eikä vaarallista jätettä.

Elintarvikepakkauksista tulee ruokajäämät olla poistettu, koska ruokajätteiden sisältämä suola muuttuu palaessaan korroosiota aiheuttavaksi aineeksi. Puhtaat ja kuivat elintarvkkeiden muovipakkaukset voi toimittaa myös pakkausmuovin keräykseen Ringin ylläpitämälle keräyspisteelle. Imatran ja Lappeenrannan taajama-alueille on myös mahdollista liittyä muovipakkausten keräysasiakkaaksi.

Energiajätettä vastaanotetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa vastaanottohinnaston mukaisesti. Kotitaloudet voivat toimittaa energiajätettä myös Hyödyksi-asemille.

Prosessissa syntyvistä energiajäte-eristä tai kertaluonteisista isompien erien tuonnista Kukkuroinmäen käsittelykeskukselle tulee ottaa yhteys käsittelykeskukseen.

Etelä-Karjalassa kotitalouksilta ei kerätä energiajätettä, koska kaikki kotitalouksien kierrätyskelvoton kuivajäte ohjataan energiahyötykäyttöön ja pakkausmuovia kerätään erikseen.

Enerigajätteisiin kelpaa

 • Elintarvikemuovit (tyhjät pakkaukset)
 • Muovituotteet, jotka on merkitty muovilajin osoittamalla tunnuksella 01,02, 04, 05, 06 tai 07, esim. muovipullot, ämpärit, kanisterit, pulkat, tynnyrit
 • Valokuvat, valokuvien filmit, röntgenkuvat
 • Styrox -levyt, -alustat ja -kotelot
 • Käytetyt kertakäyttöastiat, myös kartonkiset
 • Likaantuneet kartonkipakkaukset, esim. pizzalaatikot
 • Puupalat, lastulevyt (voi olla maalattua, lakattua, muovipinnoitettua, puunsuojakäsiteltyä, ei kuitenkaan kyllästettyä)
 • Vaahtomuovit, esim. patjat päällyskankaineen
 • Vaatteet (ei nahkaa, tekonahkaa, jalkineita eikä sadeasuja)
 • Kodin tekstiilit, esim. verhot, peitteet, tyynyt, liinavaatteet, matot (ei kumipohjaiset), narut ja nauhat
 • Muoviset kevytpeitteet, suursäkit, harsot ja verkot
 • Muoviset sidosnauhat, pakkausvanteet ja narut
 • Polystyreeni
 • Uretaanilevyt ja -vaahto
 • Muoviset ja tyhjät massatuubit ja silikonipurkit
Energiajätteisiin ei kelpaa
 • PVC -muovi (03); letkut, putket, matot, tapetit, listat, ikkunanpuitteet

Energiansäästölamput sisältävät elohopeaa kuten loisteputketkin. Sen vuoksi niitä ei saa laittaa kuivajätteen sekaan. Energiansäästölamput kuuluvat sähkö- ja elekrtoniikkalaitteiden (SER) tuottajavastuun piiriin ja ne voi palauttaa veloituksetta tuottajayhteisön osoittamiin vastaanottopaikkoihin. Katso lähin keräyspiste kierrätys.infosta.

Käyttämättä jääneet ylijäämäeristeet kannattaa tarjota eteenpäin muille rakentajille tai kysyä, voiko ne palauttaa valmistajalle / myyjälle.

Käyttökelvottomat eristeet voi toimittaa Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai joillekin Hyödyksi-asemille vastaanottohinnaston mukaisesti (katso lisätietoja Hyödyksi-asemat ja ekopisteet). Käsittely riippuu eristemateriaalista. Esimerkiksi villat käsitellään rakennusjätteenä, uretaani ja styrox kelpaavat energiajätteeksi, puhdas sahanpuru otetaan vastaan haravointijätteenä ja hiekkainen sahanpuru verollisena maa-aineksena. Maa-aineksia tai muuta jätettä sisältävien eristeiden käsittely arvioidaan tapauskohtaisesti vastaanotossa.

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4