- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 8-17
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Lajittelun ABC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Klikkaa sanaa nähdäksesi tarkemmat ohjeet

Puhtaan pahvin voi viedä keräyskartonkiastiaan. Älä laita pahvia paperinkeräysastiaan.

Mikäli aerosolipullo on täysin tyhjä (pullo ei hölsky, eikä suuttimesta tule mitään), sen voi laittaa metallinkeräykseen. Muut aerosolipullot ovat vaarallista jätettä, ja ne tulee toimittaa vaarallisen jätteen vastaanottopaikkoihin.

Akut ovat vaarallista jätettä. Kannettavien laitteiden pienakut voi palauttaa kaikkiin myyntipaikkoihin. Perinteiset ajoneuvojen lyijyakut tulee toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen. Kannettaviksi luokiteltavat isommat litiumioniakut (esim. Dronen akut) voi palauttaa Hyödyksi-asemille tai Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen yksitellen pussiin pakattuna. Sen sijaan sähköisten liikkumisvälineiden (sähköpyörät, tasapainolaudat jne.) akuille ei ole tällä hetkellä Suomessa tuottajien järjestämää keräysjärjestelmää. Näin ollen esim. rikkinäisen sähköpyörän akun kanssa pitää olla yhteydessä pyörän maahantuojaan kierrätysohjeiden saamiseksi.

SER eli sähkö- ja elektroniikkalaiteromut kuuluvat tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita. Suuret sähkölaitteet voi palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Pienet alumiiniesineet (pantittomat juomatölkit, foliot, vuoat) voi laittaa ekopisteiden  tai kiinteistöjen metallinkeräysastiaan. Isommat alumiiniesineet voi viedä veloituksetta Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille. Vie pantilliset tölkit kauppaan. Lisätietoja pantillisten pullojen ja tölkkien kierrätyksestä: www.palpa.fi

Käyttämättömät tai räjähtämättömät ammukset, räjähteet ja raketit tulee viedä poliisilaitokselle. Metalliset kiväärin hylsyt täytyy toimittaa turvallisuussyistä erikseen Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen ja vastaanotosta veloitetaan kuivajätteen hinta. Niitä ei saa laittaa metallinkeräykseen. Haulikon hylsyt (pääasiassa muovia) kelpaavat sellaisenaan kuivajätteisiin.

Sekä pahviset, että muoviset arkistomapit kuuluvat sellaisenaan kuivajätteisiin. Mikäli metallisen mappimekanismin saa irroitettua, voi pahviset mapit ja mappikotelot laittaa myös kartonginkeräykseen. Metallisen mappimekanismin voi laittaa sitten metallinkeräykseen.

Vielä 1980–luvulla yleisesti rakennusmateriaalina käytetty asbesti on terveydelle haitallinen jäte ja se on luokiteltu erityisjätteeksi. Asianmukaisesti puretut ja muoviin pakatut asbestirakenteet tulee toimittaa haudattavaksi Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen. Katso asbestin vastaanottoohjeet.

Asbestipurkutyöhön tarvitaan työsuojelupiirin lupa. Asbestipurkutyötä saa tehdä ainoastaan työnantaja, jonka työsuojelutoimisto on valtuuttanut tekemään asbestipurkutyötä. Valtuutus edellyttää, että hakija on pätevä tekemään asbestipurkutyötä, hänellä on asianmukaiset laitteet ja varusteet sekä niin työnjohtajat kuin työntekijätkin ovat saaneet koulutuksen asbestipurkutyöhön.

Puhdasta asfalttia otetaan vastaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa vastaanottohinnaston mukaisesti.

Esimerkiksi vanhat Minerit-, Vartti-, Eternit- ja Luja –levyt, joita on käytetty seinissä ja katoissa.

Asbesti on terveydelle haitallinen jäte ja se on luokiteltu erityisjätteeksi. Asbestia mahdollisesti sisältävät tuotteet tulee toimittaa muoviin pakattuna Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen, missä ne käsitellään erityisjätteenä. Katso asbestin vastaanottoohjeet.

Asbesti ei kelpaa vaarallisen jätteen keräykseen.

Kuuluu SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Suuret sähkölaitteet voi palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Kuuluvat SER (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on tuottajayhteisöjen ylläpitämiä maksuttomia vastaanottopisteitä mm. Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla.

Kodinkoneliikket ja pinta-alaltaan yli 1000 m2 kokoiset päivittäistavarakaupat ottavat vastaan pieniä, ulkomitoiltaan alle 25 cm kokoisia laitteita. Suuret sähkölaitteet voi palauttaa uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä kauppaan.

Renkaiden kierrätyksestä huolehtii tuottajavastuuseen perustuen Suomen Rengaskierrätys Oy. Käytetyt autonrenkaat tulee toimittaa suoraan rengasliikkeisiin. Vastaanottopisteet löytyvät alueittain oheisen linkin kautta:  http://www.rengaskierratys.com/

Romuajoneuvojen kierrätyksestä huolehtii tuottajavastuuseen perustuen Suomen Autokierrätys Oy. Vastaanottopisteet löytyvät alueittain oheisten linkkien kautta. http://www.autokierratys.fi/

 

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4