Joulunajan jätteet

Joulunajan jätehuolto on hyvä aloittaa jo ennen joulua. Jätteen syntyä voidaan ehkäistä kestävillä lahjavalinnoilla ja välttämällä lahjojen ylipakkaamista.

Ympäristöystävälliseksi lahjaksi voi antaa tavaran sijaan palvelun, esimerkiksi kausikortin harrastukseen tai liput teatteriin, elokuviin tai konserttiin. Ruokaostokset on hyvä mitoittaa ruokailijamäärän mukaan ja ylijääneet herkut kannattaa laittaa heti pakastimeen odottamaan arkea.

Tässä vinkit yleisimpien joulunajan jätteiden lajitteluun:

lahjapaketti

Lahjapaperit ja nauhat > Kuivajäte

Paperin- tai kartonginkeräykseen ne eivät kelpaa, koska lahjapaperit sisältävät huomattavia määriä painomustetta. Lahjanauhat puolestaan haittaavat paperin jatkokäsittelyä.

Vinkki: Kääri lahjat kauniiseen huiviin tai vanhoihin lehtiin.

pahvilaatikko

Pahvi- ja kartonkipakkaukset > Kartonginkeräys

Muista litistää pakkaukset. Jos ekopisteen tai taloyhtiön kartonkiastia on täynnä, ethän jätä pahveja maahan kastumaan.

Joulukortit

Joulukortit > Kuivajäte

Poisheitettävät joulukortit kuuluvat kuivajätteisiin. Soivissa joulukorteissa on elektroniikkaa, joten ne kuuluvat sähkölaitteisiin.

Kinkun rasva > Biojäte / Kuivajäte

Kinkun rasvaa ei saa laittaa viemäriin, mutta ei sitä kannata välttämättä roskiinkaan heittää. Tässä oiva vinkki: Kaada kinkusta irtoava neste pataan jäähtymään. Erota liemestä jähmettynyt rasva ja pakasta sekä rasva että liemi omiin rasioihinsa tai jääpalamuotteihin. Lientä voi käyttää lihaliemen tapaan ja rasvaa esim. vuokien voiteluun.

Jos taas haluat hankkiutua kinkun rasvasta pikaisesti eroon, toimi näin: Valuta rasva maitopurkkiin, sulje korkki tai teippaa purkki kiinni ja laita kuivajätteisiin. Hyyteneen rasvan voi laittaa sellaisenaan biojätteisiin tai kompostoriin. Älä kaada rasvaa wc-pönttöön tai viemäriin, se tukkii putket!

Kinkkutemppu

Voit myös tehdä Kinkkutempun ja lahjoittaa kinkun, kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat biodieselin raaka-aineeksi. Paistinrasvaa otetaan vastaan kampanjan keräyspisteissä 18.12.2020-8.1.2021 välisenä aikana. Keräyspisteet löydät osoitteesta www. kinkkutemppu.com

Kynttilät ja ulkotulet > Metallinkeräys / Kuivajäte

Tuikkujen alumiinikuoret ja ulkotulien foliot ja metallipurkit kuuluvat metallinkeräykseen. Kynttilänjämät sekä lasiset ja muoviset kynttiläpurkit ja tuikkukupit kuuluvat kuivajätteisiin (ei lasipakkausten tai muovipakkausten keräykseen).

Vinkki: Jätteen määrää voi vähentää hankkimalla kauniin, kestävän lyhdyn ja käyttämällä kuorettomia kynttilöitä.

Jouluvalot > Sähkölaitteisiin

Sähkölaitteet saa viedä ilmaiseksi Hyödyksi-asemille, Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai muihin virallisiin sähkölaitteiden vastaanottopaikkoihin. Myös LED-kynttilät ovat sähkölaitteita ja kuuluvat sähkölaitteiden keräykseen.

Joulukuuset

Joulukuuset > Poiskuljetettavaksi

Taloyhtiössä joulukuusen voi laittaa jätekatoksen välittömään läheisyyteen, näkösälle, odottamaan poiskuljetusta. Myös omakotitaloihin voi tilata kuusen noudon, mutta niitä ei viedä automaattisesti. Tänä vuonna kokonaiset kuuset kerätään aiemmasta poiketen kuivajäteauton kyytiin.

Silputtuna kuusen voi laittaa myös biojäteastiaan.

Vinkki: Hevoset tykkäävät havuista! Tarjoa joulukuusta lähiseudun talleille. Älä kuitenkaan jätä kuusta eläimille ilman omistajan lupaa.

Uudenvuoden tinat > Vaarallisiin jätteisiin

Tinat ovat nimestään huolimatta vanhat uudenvuoden tinat sisältävät lyijyä ja ovat sen vuoksi vaarallista jätettä.

Vinkki: Säilytä tinat seuraavaan vuoteen ja sulata uudelleen, tai kokeile ekologisia vaihtoehtoja – sokeria tai mehiläisvahaa.

Ilotulitusraketit > Tuotteen myyjillle

Räjäyttämättömät raketit pitää palauttaa myyjälle tai maahantuojalle tai viedä poliisille. Ammuttujen rakettien roskat jäähtyneinä kuivajätteisiin.


Lataa ja tulosta tästä joulunajan jäteopas