Vaarallisia jätteitä voi vähentää omilla valinnoilla

8.11.2018

Kodin arkisissa askareissa – siivoamisessa, remontoinnissa, kauneuden hoidossa – syntyy vaarallisia jätteitä. Aina sitä ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi monet pesuaineet ja kosmetiikkatuotteet ovat jätteinä vaarallisia.

Jätteen määrään ja haitallisuuteen voi kuitenkin itse vaikuttaa. Jo ostovaiheessa kannattaa vertailla tuotteita ja valita mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällinen vaihtoehto. Hankkimalla vain tarvittavan määrän esimerkiksi maalia, pesuainetta tai kosmetiikkaa ja käyttämällä ne tarkasti loppuun, vältetään vaarallisen jätteen syntymistä.  Jätteen pois heittäminenkin helpottuu. ”Täysin tyhjän ja paineettoman hiuslakkapullon voi laittaa metallinkeräysastiaan, mikä löytyy parhaassa tapauksessa oman taloyhtiön jätekatoksesta,  mutta vajaa pullo on vietävä vaarallisten jätteiden keräykseen”, huomauttaa asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen Etelä-Karjalan Jätehuollosta.

Suomen Kiertovoima KIVO ry. ja sen jäsenlaitokset – Etelä-Karjalan Jätehuolto mukaan lukien –  yhdistävät jo kolmannen kerran voimansa vaarallisten jätteiden esiin nostamiseksi. Tänä syksynä keskitytään kotitalouksien mahdollisuuksiin vähentää vaarallisia jätteitä. KIVO:n koordinoima vaarallisten jätteiden kampanja on myös osa Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa 17.-25. marraskuuta, jolloin vaarallisten jätteiden vähentäminen on tapetilla koko Euroopassa. Suomessa vaarallisen jätteen vähentämiseen tarjotaan apua kampanjan verkkosivuilla www.vaarallinenjate.fi sekä sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #vaarallinenjate.

Hankkeeseen ovat sitoutuneet jätelaitosten lisäksi useat vastuulliset toimijat. Kampanjan ohjausryhmään kuuluvat Akkukierrätys Pb, Apteekkariliitto, Fortum Waste Solutions, MePak, Recser, Stena Recycling, Suomen Autokierrätys, Suomen Moottoriliitto, Suomen Uusiomuovi sekä Vesilaitosyhdistys. Lisäksi kampanjaa tukevat ympäristöministeriö, Kaupan liitto ja Kuntaliitto.

Tiesitkö tämän?

  • Etelä-Karjalassa toimii yhteensä 10 Hyödyksi-asemaa, sekä Kukkuroinmäen käsittelykeskus, joihin kotitaloudet voivat tuoda vaarallisia jätteitä aina veloituksetta.
  • Etelä-Karjalan Jätehuolto järjestää joka kesä vaarallisten jätteiden keräyskierrokset ympäri Etelä-Karjalaa. Kierroksilla pysähdytään vastaanottamaan vaarallisia jätteitä kaikkiaan 130 pisteessä.
  • Lääkejätteitä voi palauttaa 21 sopimusapteekkiin, joista Etelä-Karjalan Jätehuolto järjestää ne asianmukaiseen käsittelyyn.
  • Paristot ja pienakut voi palauttaa mihin tahansa niitä myyvään liikkeeseen.

Lisätietoja

www.vaarallinenjate.fi
Vaarallisen jätteen lajittelusta

Tiina Virtanen, viestitäkoordinaattori, p. 010 841 1837, tiina.virtanen(at)ekjh.fi

  • Tags :