- - - --

 
Asiakaspalvelu
ma-pe klo 8-17
puh. 010 841 1818
asiakaspalvelu(at)ekjh.fi


Ajankohtaista

2018 2017

2016

2015

2014

Klikkaamalla vuosilukua voit nähdä vanhempia uutisia


Etelä-Karjala on kotitalouksien jätteiden kierrätyksessä Suomen kärkikastia. Lappeenrannan seudulla, johon sisältyy koko Etelä-Karjalan ja Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n (EKJH:n) toiminta-alue, vuoden 2017 kierrätysaste on 59 %. Kotitalousjätettä syntyi 320 kg/asukas. Seutukuntamme kärkikierrättäjiä kierrätysasteessa ja kotitalousjätteen määrä asukasta kohden on toiseksi pienin. Kotitalousjätteillä tarkoitetaan kotona syntyviä jätejakeita kuten biojätettä, kartonkia, paperia, pakkauslasia, pienmetallia ja pakkausmuovia.

Yhdyskuntajätteen määrässä on vielä kirittävää EU-tavoitteisiin pääsemiseksi koko Suomessa. Euroopan unioni on tiukentanut kierrätystavoitteitaan ja vuonna 2025 yhdyskuntajätteen kierrätysasteen tulisi olla 55 %. Tällä hetkellä Suomen yhdyskuntajätteestä kierrätetään 42 %. Yhdyskuntajäte sisältää yritysten, laitosten ja kotitalouksien jätteet.

Tiedot perustuvat Suomen ympäristökeskuksen tutkimukseen, jossa osana Circwaste-hanketta selvitettiin Suomen kuntaseutujen kotitalousjätteen määrää ja kierrätysastetta.

   

Etelä-Karjalan Jätehulto tehostaa kotitalouksien muovipakkausten keräystä

Tuottajavastuun piiriin kuuluvia muovipakkauksia on kerätty Suomessa vuodesta 2016.  Muovipakkausten keräyksestä vastaa pakkauskierrätyksen palveluyhtiö RINKI Oy. Etelä-Karjalassa kotitalouksien muovipakkauksia kerätään sekä RINKI-ekopisteillä että Etelä-Karjalan Jätehuollon ekopisteillä. Yhteensä muovipakkauksia vastaanotetaan Etelä-Karjalassa 26 ekopisteellä.

Etelä-Karjalan Jätehuolto kerää lisäksi muovipakkauksia asuinkiinteistöiltä Imatran ja Lappeenrannan keskustaajamissa. Lappeenrannassa muovipakkauksia noudetaan 464 kiinteistöltä ja Imatralla 129 kiinteistöltä. EKJH on pakkausmuovin kiinteistökohtaisen keräyksen edelläkävijä Suomessa, Kuntatekniikan saavutus 2018 -kisan lehdistöraati palkitsikin Etelä-Karjalan Jätehuollon muovipakkausten keräyksen viime kesänä.

Vuoden 2019 alussa uudistuviin Etelä-Karjalan jätehuoltomääräyksiin on tulossa muovipakkausten erilliskeräysvelvoite suurille taloyhtiöille. Keräystä ei kuitenkaan velvoiteta, mikäli nouto kiinteistöltä ei ole taloudellisesti tai ympäristön kannalta tarkoituksenmukaista (esim. pitkä kuljetusmatka keräyskohteeseen).

Kiertotaloudella kohti jätteettömämpää maailmaa

Kiertotaloudella tarkoitetaan uutta ajattelu- ja talousmallia, jossa luonnosta käyttöön otettu materiaali kiertää mahdollisimman pitkään. Ota- ja jätä -ajattelusta pyritään kohti tavaroiden jakamista ja aineetonta kuluttamista. Kiertotalous on siis talousmalli, jossa tavoitteena on säilyttää tuotteen ja materiaalin arvo mahdollisimman korkeana ja kierrossa mahdollisimman pitkään. Tällöin syntyvän jätteen määrä vähenee. Kiertotalouden edistämisessä alueellinen yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää, siksi myös Etelä-Karjalaan on laadittu kiertotalouden tiekartta edistämään kiertotalousajattelun toteutumista alueellamme. Alueemme kiertotalouden edistämisen painopistealueet ovat tekniset kierrot, biohajoavat ja metsäperäiset kierrot ja älykkäät palvelut.
Linkki Suomen ympäristökeskuksen videoon, jossa on vinkkejä jätteen vähentämiseen ja kiertotalouden edistämiseen: https://www.youtube.com/watch?v=U0NLRXKbHhU

Lisätietoja:  
    
Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy,
Asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen
p. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Lappeenrannan kaupunki
Circwaste -hankkeen aluekoordinaattori Salme Muurikka,
p. 040 673 3393, salme.muurikka(at)lappeenranta.fi

Kukkuroinmäen käsittelykeskus suljetaan keskiviikkona 5.12.2018 klo 18 ja on itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 suljettu. Kukkuroinmäen käsittelykeskus on suljettu myös joulunpyhinä 24.-26.12.2018 sekä uudenvuodenpäivänä 1.1.2019. Uudenvuodenaattona 31.12.2018 käsittelykeskus suljetaan klo 18.

Kaikki Hyödyksi-asemat ovat suljettuina itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 sekä
koko jouluviikon
24.-30.12.2017 ja uudenvuodenpäivänä 1.1.2019.

Asiakaspalvelu (puh. 010 841 1818) on suljettu itsenäisyyspäivänä 6.12.2018 sekä
joulunpyhinä 24.-26.12.2018 ja uudenvuodenpäivänä 1.1.2019

Juhlapyhät vaikuttavat myös jäteastioiden tyhjennysajankohtiin. Joulunpyhinä jäteastioita ei tyhjennetä, joten jouluviikon jäteastian tyhjennykset voivat aikaistua tai myöhästyä. Jouluviikolle osuvia tyhjnnyksiä viodaan tehdä tänä vuonna poikkeuksellisesti jo edeltävänä viikonloppuna. Jäteastioita ei myöskään tyhjennetä itsenäisyyspäivänä eikä uudenvuodenpäivänä, joten nämäkin pyhät voivat myöhästyttää tai aikaistuttaa tyhjennysajankohtaa.

Mukavaa joulunaikaa!

Lisätietoja:
Asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, puh. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi 

Kukkuroinmäen käsittelykseskuksen vaaka vakatuetaan tiistaina 4.12.2018. Työ alkaa klo 8.00 ja aiheuttaa ajoittaisia katkoksia jätteen vastaanotossa. Jätteentuojia pyydetään varautumaan jonotukseen. Koska ajoittain käytössä on vain yksi vaaka, on jätteentuojan tarvittaessa pystyttävä peruuttamaan peräkärri oikeaan kohtaan.

Lisätietoja:
Aluevastaava Sami Huotari, puh. 010 841 1805, sami.huotari(at)ekjh.fi 

Etelä-Karjalan jätelautakunta on kokoukseen 16.10.2018 hyväksynyt jätemaksutaksan vuodelle 2019. Jätemaksutaksassa on määritelty mm. jäteastioiden tyhjennyshinnat ja kiinteistöjen vuosimaksut.

Kuiva- ja biojätteiden tyhjennyshintoihin sekä aluekeräyspisteiden käyttömaksuihin on tulossa noin 6 % hinnankorotukset vuodelle 2019. Syväsäiliöiden tilavuuspainoja on kuivajätteen osalta madallettu vastaamaan paremmin todellista tilannetta, mikä alentaa kuivajätesyväsäiliöiden tyhjennyshintaa. Ns. vetomatkamaksua (jäteastiaa joudutaan siirtämään tyhjennystä varten käsin yli 10 m matka) on korotettu 1,0 eurosta 1,5 euroon alkavalta 10 metriltä (sis. alv 24 %).

Taksa on luettavissa kokonaisuudessaan täältä: Jätemaksutaksa vuodelle 2019

Lisätietoja:

Asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, puh. 010 841 1807, mari.ilvonen@ekjh.fi 

Lappeenrannan Ruoholammelle on rakennettu uusi ekopiste osoitteeseen Vahvainrinne 2 (levike).

Ekopisteellä kerätään kartonki- lasi- ja muovipakkauksia, pienmetallia ja paperia.

Lisätietoja:

Käyttöpäällikkö Ossi Huovinen, puh. 010 841 1804, ossi.huovinen@ekjh.fi 

Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen rakennettavan biokaasulaitoksen rakennusurakkasopimus on solmittu. Laitoksen rakentaa EcoProtech Oy. Rakennustyöt käynnistyvät keväällä 2019 ja laitoksen on tavoitteena olla käytössä vuoden 2020 alussa. 

Biokaasulaitoksessa tullaan hyödyntämään eteläkarjalaisten asukkaiden erilliskerätyt biojätteet sekä jätevedenpuhdistamojen puhdistamolietteet. Biokaasusta jalostetaan edelleen liikennepolttoainetta kaasukäyttöisiin autoihin, jolloin voidaan korvata fossiilisia polttoaineita. Kaasua voidaan hyödyntää myös sähköntuotannossa Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen alueella. Hankkeelle on myönnetty työ- ja elinkeinoministeriön energiatukea noin 2,2 miljoonaa euroa.

EcoProtech Oy on aiemmin tunnettu toiminimellä Envor Protech Oy. Lokakuun lopussa tapahtuneen nimenmuutoksen taustalla on muun muassa yrityksen omistuspohjan muutokset.

Lisätietoja:

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, toimitusjohtaja Mika Suomalainen, puh. 010 841 1802, mika.suomalainen@ekjh.fi 

EcoProtech Oy, hallituksen puheenjohtaja Tero Mäki, puh. 0400 789 831, tero.maki@ecoprotech.fii

Kodin arkisissa askareissa - siivoamisessa, remontoinnissa, kauneuden hoidossa – syntyy vaarallisia jätteitä. Aina sitä ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi monet pesuaineet ja kosmetiikkatuotteet ovat jätteinä vaarallisia.

Jätteen määrään ja haitallisuuteen voi kuitenkin itse vaikuttaa. Jo ostovaiheessa kannattaa vertailla tuotteita ja valita mahdollisuuksien mukaan ympäristöystävällinen vaihtoehto. Hankkimalla vain tarvittavan määrän esimerkiksi maalia, pesuainetta tai kosmetiikkaa ja käyttämällä ne tarkasti loppuun, vältetään vaarallisen jätteen syntymistä.  Jätteen pois heittäminenkin helpottuu. ”Täysin tyhjän ja paineettoman hiuslakkapullon voi laittaa metallinkeräysastiaan, mikä löytyy parhaassa tapauksessa oman taloyhtiön jätekatoksesta,  mutta vajaa pullo on vietävä vaarallisten jätteiden keräykseen”, huomauttaa asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen Etelä-Karjalan Jätehuollosta.

Suomen Kiertovoima KIVO ry. ja sen jäsenlaitokset - Etelä-Karjalan Jätehuolto mukaan lukien –  yhdistävät jo kolmannen kerran voimansa vaarallisten jätteiden esiin nostamiseksi. Tänä syksynä keskitytään kotitalouksien mahdollisuuksiin vähentää vaarallisia jätteitä. KIVO:n koordinoima vaarallisten jätteiden kampanja on myös osa Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa 17.-25. marraskuuta, jolloin vaarallisten jätteiden vähentäminen on tapetilla koko Euroopassa. Suomessa vaarallisen jätteen vähentämiseen tarjotaan apua kampanjan verkkosivuilla www.vaarallinenjate.fi sekä sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #vaarallinenjate.

Hankkeeseen ovat sitoutuneet jätelaitosten lisäksi useat vastuulliset toimijat. Kampanjan ohjausryhmään kuuluvat Akkukierrätys Pb, Apteekkariliitto, Fortum Waste Solutions, MePak, Recser, Stena Recycling, Suomen Autokierrätys, Suomen Moottoriliitto, Suomen Uusiomuovi sekä Vesilaitosyhdistys. Lisäksi kampanjaa tukevat ympäristöministeriö, Kaupan liitto ja Kuntaliitto.

Tiesitkö tämän?

 • Etelä-Karjalassa toimii yhteensä 10 Hyödyksi-asemaa, sekä Kukkuroinmäen käsittelykeskus, joihin kotitaloudet voivat tuoda vaarallisia jätteitä aina veloituksetta.
 • Etelä-Karjalan Jätehuolto järjestää joka kesä vaarallisten jätteiden keräyskierrokset ympäri Etelä-Karjalaa. Kierroksilla pysähdytään vastaanottamaan vaarallisia jätteitä kaikkiaan 130 pisteessä.
 • Lääkejätteitä voi palauttaa 21 sopimusapteekkiin, joista Etelä-Karjalan Jätehuolto järjestää ne asianmukaiseen käsittelyyn.
 • Paristot ja pienakut voi palauttaa mihin tahansa niitä myyvään liikkeeseen.

Lisätietoja

www.vaarallinenjate.fi
Vaarallisen jätteen lajittelusta

Tiina Virtanen, viestitäkoordinaattori, p. 010 841 1837, tiina.virtanen(at)ekjh.fi

Kukkuroinmäen käsittelykeskus suljetaan perjantaina 16.11.2018, jo klo 15.

Lisätietoja Kukkuroinmäen aukioloajoista

Kukkuroinmäen käsittelykeskus suljetaan pyhäinpäivän aattona, perjantaina 2.11.2018, jo klo 18. Käsittelykeskus palvelee normaalisti ma-pe klo 7-20 jälleen ensi viikolla.

Imatran Hyödyksi-asema on suljettuna pyhäinpäivänä 3.11.2018

Lisätietoja Kukkuroinmäen aukioloajoista

Imatran Lämpö Oy ja Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen, minkä
puitteissa Imatran Lämpö Oy noutaa Etelä-Karjalan Jätehuollon terminaaleihin kertyvän
energiapuuaineksen ja hakettaa sen poltettavaksi Virasojan biolämpölaitoksella. Sopimus astui
voimaan 1.11.2018.

Imatralle tuotava polttoaine on hakekattilaan soveltuvaa, metsäperäistä ainesta. Etelä-Karjalan
Jätehuolto kerää energiapuuainesta kuluttajien toimittamina vähittäiserinä terminaaleihin ympäri
Etelä-Karjalaa. Terminaaleja on yhteensä yksitoista. Energiapuuta kerätään läpi vuoden, ja
terminaalit tyhjennetään pääsääntöisesti kerran vuodessa talvikaudella.

Etelä-Karjalan Jätehuolto valvoo ja tarvittaessa opastaa kuluttajia lajittelussa, ettei
energiapuukasoihin kulkeudu niihin kuulumattomia aineksia, kuten palamattomia ja jätteeksi
luokiteltavia aineita, roskia, kiviä, metalleja tai muita sellaisia aineita, mitkä haittaavat
polttoaineen jatkokäsittelyä. Imatran Lämpö Oy kuljettaa energiapuuaineksen Imatralle haketettavaksi tai hakettaa sen tarvittaessa paikan päällä terminaaleissa ja kuljettaa valmiina polttoaineena lämpölaitokselle.

   


Ympäristötalkoot paikalliseen malliin

Alueellinen yhteistyö vähentää jätehuollon hiilijalanjälkeä ja on maakunnallisen kiertotalouden
näkökulmasta kaikkia osapuolia palveleva ratkaisu. Aiemmin Etelä-Karjalan Jätehuollon
energiapuu on kuljetettu hyödynnettäväksi maakunnan ulkopuolelle. ”Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:lle on tärkeää, että risut ja muu energiaksi kelpaava puuaines jäävät Etelä-Karjalaan hyödynnettäväksi ja kuljetusmatkat lyhenevät. Alueellinen yhteistyö ja hyvin toteutettu lajittelu pienentää ympäristökuormaa ja vähentää kustannuksia kaikilta osapuolilta”, sanoo toimitusjohtaja Mika Suomalainen Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:stä.

Imatran Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka on niin ikään tyytyväinen syntyneeseen
sopimukseen. ”Yhteistyösopimus on erinomainen lisä nykyisiin energialähteisiin. Lähialueella syntyvien metsäteollisuuden sivutuotteiden eli puun kuorien lisäksi Virasojan biolämpölaitos käyttää jo nyt metsänhoidon tähteitä, joihin myös Etelä-Karjalan Jätehuollon murskeet lasketaan.”

Lisätietoja
Imatran Lämpö Oy: Toimitusjohtaja Vesa-Pekka Vainikka,
vesa-pekka.vainikka@imatra.fi, p. 020 617 4800
Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy: Toimitusjohtaja Mika Suomalainen,
mika.suomalainen@ekjh.fi , p. 010 841 1802

Yhteistyökumppanimme etsivät jatkuvasti kuljetusalan rautaisia ammattilaisia riveihinsä.
Ota yhteyttä, jos työskentely kiertotalouden ytimessä kiinnostaa!

 • Jätehuolto Laine Oy
  puh. 044 727 3867
  Toimitusjohtaja Tommi Laine,
  puh. 0400 876 867,
  tommi-laine@hotmail.com, tyonjohto@jatehuoltolaine.fi

 • Lassila & Tikanoja Oyj
  Tuotantopäällikkö Yrjö Kovasiipi
  puh. 050 385 6334,
  Työnjohtaja Henri Hakulinen,
  puh. 050 385 9138
  etunimi.sukunimi@lassila-tikanoja.fi

 • LK-Service Oy
  Toimitusjohtaja Jani Laakso,
  puh. 0400 913 415
  jani.laakso@lk-service.fi

 • Remeo Oy
  Yksikönpäällikkö Niko Reijola,
  puh. 010 540 2327, niko.reijola@remeo.fi

 • Sihvari Oy
  Kalusto- ja henkilöstöpäällikkö
  Juuso Kääriäinen, puh. 040 145 7765
  Kuljetuspäällikkö Jari Leppäkumpu,
  puh. 040 035 2509
  etunimi.sukunimi@sihvari.fi

 • Urbaser Oy
  Aluepäällikkö Jari Hietala,
  puh. 044 713 0201, jari.hietala@urbaser.fi
  Kuljetusesimies puh. 044 713 0122, karjala@urbaser.fi
 
 

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n hallitus on tehnyt 26.9.2018 päätöksen Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen biokaasulaitoshankkeen käynnistämisestä. Laitos rakennetaan Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen alueelle, ja sen käsittelykapasiteetti on 19 900 tonnia vuodessa. Laitoksen on tavoitteena valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä ja tuotannon käynnistyä alkuvuoden 2020 aikana. Laitosinvestointiin on myönnetty työ- ja elinkeinoministeriön energiatukea noin 2,2 miljoonaa euroa.

Biokaasulaitoksessa tullaan käsittelemään eteläkarjalaisten asukkaiden erilliskerätyt biojätteet sekä jätevedenpuhdistamojen puhdistamolietteet. Kuivamädätystekniikkaan perustuvassa prosessissa tuotetusta biokaasusta jalostetaan liikennepolttoainetta kaasukäyttöisiin autoihin, ja tällä voidaan korvata perinteisiä fossiilisia polttoaineita. Biokaasua voidaan hyödyntää myös sähkötuotannossa Kukkuroinmäen käsittelykeskuksen tarpeisiin.

Etelä-Karjalan Jätehuollon biokaasulaitoshanke tukee myös Lappeenrannan kaupungin tavoitetta siirtyä ulkomailta tuoduista fossiilisista polttoaineista uusituvan energian tuotannon lisäämiseen omassa maakunnassa.

   
  Kuva: Kukkuroinmäen rakenteilla oleva kiertotalouskenttä, johon biokaasulaitos rakennetaan  

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Mika Suomalainen, puh. 010 841 1802, mika.suomalainen@ekjh.fi

Niukkalan rekkaparkissa, osoitteessa Uukuniementie 1 järjestetään tiistaina 4.9.2017 klo 16-18 vaarallisten jätteiden mobiilikeräys.

Keräyksessä vastaanotetaan koti- ja maatalouksissa syntyneitä vaarallisia jätteitä kuten akkuja, jäteöljyä, maaleja, liuottimia, torjunta-aineita, loisteputkia, lääkejätteitä ja kiinteitä öljyisiä jätteitä. Sähkölaitteita tai muita jätteitä ei oteta vastaan.

Lisätietoja: käyttöpäällikkö Vesa Kelaranta, puh. 010 841 1809, vesa.kelaranta(at)ekjh.fi

Kotitaloudet voivat tuoda ylijäämäomenat, muumio-omenat ja omenanraakileet Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen tai Hyödyksi-asemille veloituksetta puutarhajätteenä. Omenoille on varattu asemilla erilliset omenalavat tai -astiat.

Pienet määrät omenoita voi myös kompostoida kiinteistöllä tai laittaa pienissä erissä biojäteastiaan. Jäteastian paino ei kuitenkaan saa ylittää 80 kg:a.

Omassa kotikompostorissa ei suositella muumiotautisten omenoiden kompostoimista, koska kompostorin lämpötila ei välttämättä nouse riittävän korkeaksi taudinaiheuttajan tuhoamiseksi.

Lisätietoja: viestintäkoordinaattori Tiina Virtanen, p. 010 841 1837, tiina.virtanen(at)ekjh.fi

Etelä-Karjan Jätehuolto on perustanut Imatran Saareksiinmäelle (Lappeentie 53) yhden täysin uuden ekopisteen, mistä löytyy keräysastia myös muovipakkauksille.  Imatralla on ekopisteitä nyt kaikkiaan 13 kappaletta ja niistä neljässä kerätään muiden hyötyjätteiden lisäksi muovipakkauksia. ”Imatran ydinkeskustasta on puuttunut tähän saakka ekopiste, ja tällä pisteellä pyrimme tarjoamaan kätevämmät lajittelumahdollisuudet myös keskikaupungilla asuville.”, kertoo yhtiön logistiikkapäällikkö Kimmo Pöllänen. ”Keskeisellä paikalla sijaitsevaan pisteeseen oli luonnollista sijoittaa astia myös muovipakkauksille”, Pöllänen jatkaa.  Etelä-Karjalan Jätehuolto täydentää omilla keräyspisteillään pakkausjätteen tuottajien eli RINKI Oy:n keräysverkostoa.

Lisätietoja: käyttöpäällikkö Vesa Kelaranta, p. 010 841 1809, vesa.kelaranta(at)ekjh.fi

Etelä-Karjalan Jätehuolto on perustanut kuusi uutta muovipakkausten keräyspistettä Lappeenrantaan. Uudet, tilavuudeltaan seitsemän kuution keräysastiat löytyvät seuraavista ekopisteistä:

 • Karhuvuori, Karhuvuorenkatu 1
 • Keskusta, Arboretum, Valtakatu 59
 • Kourula, Sunisenkatu 2 A / Huhtiniemenkatu
 • Hovinpelto, Hovinkatu 2
 • Kanavansuu, Tilimäenkatu / Suolavuorentie
 • Joutseno, Korvenkylä, Pihlajatie 1

Muovinkeräyspisteiden lisäämisen taustalla on asukkaiden toiveet. ”Meille on tullut tasaisesti yhteydenottoja, joissa on toivottu lisää keräyspisteitä muovipakkauksille, joten päätimme ryhtyä tuumasta toimeen”, kertoo Etelä-Karjalan Jätehuollon asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen. Lappeenrannan alueella on ollut tähän asti kahdeksan RINKI Oy:n ylläpitämää muovipakkausten keräyspistettä, joten kokonaismäärä nousee nyt neljääntoista. Etelä-Karjalan Jätehuolto täydentää omilla keräyspisteillään pakkausjätteen tuottajien eli RINKI Oy:n keräysverkostoa. Etelä-Karjalan Jätehuolto tarjoaa myös kiinteistökohtaista muovipakkausten keräystä lisäpalveluna Lappeenrannan ja Imatran taajamien asukkaille.

Lisätietoja: käyttöpäällikkö Vesa Kelaranta, p. 010 841 1809, vesa.kelaranta(at)ekjh.fi

Etelä-Karjalan alueen ekopisteistä ja kotitalouksilta kerätyt muovipakkaukset toimitetaan Fortum Waste Solutionin muovijalostamolle kierrätettäväksi.

Fortumin mukaan 70 % kerätyistä kuluttajamuovipakkauksista pystytään kierrätämään uusien muovituotteiden valmistuksessa. Kierrätykseen kelpaamattomat muovipakkaukset hyödynnetään energiana kaukolämmön ja sähkön tuotannossa Suomessa.

Linkki Fortumin tiedotteeseen

Lisätietoa muovinkierrätyksestä

Lisätietoja: asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, p. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Markkinoille on tullut väriltään mustia / harmaita biojäteastian suojasäkkejä, joita on jonkin verran käytössä. Etelä-Karjalan alueen jätteenkuljetusurakoitsijoista. Mustasta väristä huolimatta kyseessä on täysin biohajoava säkki.

   

Lisätietoja: asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, p. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Juhannus vaikuttaa jäteastioiden tyhjennysaikatauluihin, tyhjennyspäivät saattavat poiketa normaalista. Juhannusalusviikolla ohjelmassa olevia jäteastioiden tyhjennyksiä aloitetaan osittain jo edeltävänä lauantaina (16.6.). Osa kuljetusurakoitsijoista tekee juhannusviikon tyhjennysohjelman neljässä päivässä. Juhannusaattona 22.6. ja juhannuspäivänä 23.6. jäteastioita ei tyhjennetä.

Juhannus aiheuttaa poikkeuksellista kuormitusta etenkin mökkivaltaisten alueiden aluekeräys- ja ekopisteisiin. Lisätyhjennyksiä ja pisteiden siivouksia tehdään sitä mukaa kuin ehditään.

Asiakaspalvelumme, miehitetyt Hyödyksi-asemat ja Kukkuroinmäen käsittelykeskus ovat suljettuna 22.6. ja 23.6. Kukkuroinmäen käsittelykeskus suljetaan torstaina 21.6. jo klo 18.

Rauhallista juhannusta!

   

Lisätietoja: asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, p. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Kuntatekniikan saavutus 2018 -kisan lehdistöraati (Kuntatekniikan lehti, Rakennuslehti ja Tekniikka & Talous) palkitsi Etelä-Karjalan Jätehuollon muovipakkausten keräyksen. Palkinnot jaettiin 7.6. Kuntatekniikan päivillä Tallinnassa. Kuntatekniikan tiedotteen mukaan Etelä-Karjalan Jätehuollon muovin keräys on laajamittaisesti ensimmäinen muovin keräys pientaloasukkailta ja siksi huomionarvoinen teko ympäristön kannalta.

Etelä-Karjalan Jätehuolto ryhtyi tarjoamaan muovipakkausten kiinteistökohtaista keräystä Imatran ja Lappeenrannan taajama-alueille helmikuussa 2017. Muovipakkausten keräyksen voi tilata niin taloyhtiöt kuin pientaloasukkaatkin. Keräyksen piirissä on tällä hetkellä (7.6.2018) kaikkiaan 495 keräyskohdetta.

Muovipakkausten keräys kiinteistöiltä on täysin vapaaehtoista, keräysvelvoitetta ei ole toistaiseksi kirjattu Etelä-Karjalan kuntien jätehuoltomääräyksiin. Palvelu on hinnoiteltu niin, että muovipakkausten keräysastian tyhjennys on hieman edullisempi kuin vastaavankokoisen kuivajäteastian. Keräysastian on voinut tilata Etelä-Karjalan Jätehuollolta, tai käyttöön on voinut ottaa jo olemassa olevan astian, joka on tarroitettu muovipakkaustarralla.

Asukkailta ja isännöitsijöiltä saadun palautteen perusteella keräykseen on saanut lähtemään etenkin palvelun tuoma helppous – muovipakkauksien kierrätys on asukkaille helppoa, kun astia sijaitsee omalla pihalla. Asukkaille on jaettu lajitteluohjeet, ja Etelä-Karjalan Jätehuolto on myös tarjonnut maksuttomia neuvontatilaisuuksia taloyhtiöille, jotka ovat keräykseen mukaan lähteneet.
Kerätyt muovipakkaukset toimitetaan muovipakkausten tuottajayhteisölle, eli Suomen Uusiomuoville, joka hoitaa muovipakkausten jatkojalostuksen uusiksi muovituotteiksi.

   

 

Lisätietoja: Kuntatekniikan tiedote kuntatekniikan saavutuksista 2018,
asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, p. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Etelä-Karjalan Jätehuollon vuosikertomus 2017 on luettavissa - klikkaa kuvaa!

   

Lisätietoja: asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, p. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Vappuna (1.5) ja helatorstaina (10.5.) asiakkaiden jäteastioita ei tyhjennetä, mikä vaikuttaa koko
viikkojen jäteastioiden tyhjennysajankohtiin. Jäteastian tyhjennys voi tapahtua viikoilla 18 ja 19 normaalia tyhjennyspäivää aiemmin tai myöhemmin.

Kukkuroinmäen käsittelykeskus suljetaan vappuaattona maanantaina 30.4. ja helatorstain aattona 9.5. klo 18. Kukkuroinmäen käsittelykeskus ja kaikki Hyödyksi-asemat ovat suljettuna vappupäivänä 1.5. ja helatorstaina 10.5., kuten myös asiakaspalvelu.

Lisätietoja: asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, p. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Pääsiäisen pyhäpäivien vuoksi jätteenkuljetusten aikataulut voivat olla poikkeuksellisia. Pääsiäisen alusviikolla kuljetusliikkeet tekevät tyhjennyksiä etukäteen ja pääsiäisen jälkeen ajo-ohjelmaa kiritään kiinni arkipäivinä. Tarvittaessa kuljetusliikkeet voivat tehdä jäteastioiden tyhjennyksiä myös lauantaina 31.3. ja 7.4.2018. Pitkäperjantaina 30.3. ja pääsiäismaanantaina 2.4.2018 jäteastioita ei tyhjennetä.

Kukkuroinmäen käsittelykeskus suljetaan torstaina 29.3. klo 18. Kukkuroinmäen käsittelykeskus ja kaikki Hyödyksi-asemat ovat suljettuna 30.3.-2.4.2018, kuten myös asiakaspalvelu.

Lisätietoja: asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, p. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Etelä-Karjalan Jätehuolto järjestää yhteistyössä Kekkilän kanssa kotitalouksien puutarhateemapäivän Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa lauantaina 12.5.2018 klo 9-14.

Kotitalouksien risut ja haravointijätteet otetaan vastaan maksutta, kuten muulloinkin. Muut jätteet vastaanotetaan hinnaston mukaisesti. Teemapäivänä tarjoillaan lettuja ja Kekkilän 10 litran multapusseja 300:lle ensimmäiselle. Luvassa on myös mullan seulonnan työnäytöksiä, taimienvaihtopiste sekä lajitteluneuvontaa. Asiakkailla on mahdollisuus ostaa Kekkilä Gardenin multatuotteita (irtomultaa, esim. peräkärryyn lastaten).

Lisätietoja: aluevastaava Sami Huotari, p. 010 841 1805, sami.huotari(at)ekjh.fi

Etelä-Karjalan Jätehuolto toimitti vuonna 2017 materiaalihyötykäyttöön ensi kertaa yli 60 % kaikista käsittelemistään jätteistä, kun mukaan on laskettu sekä kotitalouksien sekä yritysten käsitellyt jätteet.
     

Materiaalihyötykäyttöön toimitettiin kompostoitavat jätteet sekä ekopisteillä, Hyödyksi-asemilla ja Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa kerätyt hyötyjätteet.

Materiaalihyötykäyttöprosenttia nosti lisäksi se, että lähes puolet (45 %) Etelä-Karjalan kotitalouksien kuivajätteistä saatiin toimitettua ennen polttoa voimalaitoksessa Fortum Waste Solutionin ekojalostamon läpi, jossa kuivajätteestä saatiin vielä talteen kierrätyskelpoista metallia, muovia ja orgaanista ainesta.

 

 

Energiahyötykäyttöön toimitettiin vaajaa kolmannes kaikesta Etelä-Karjalan Jätehuollon käsittelemistä jätteistä, eli kotitalouksien kuivajätteet (pois lukien ekojalostamolla lajitellut kierrätyskelpoiset jakeet), Kukkuroinmäen käsittelykeskuksessa ja Hyödyksi-asemilla vastaanotettu energiajäte ja risut ja puu.

Kaatopaikalle loppusijoitettiin ainoastaan 5 % kaikista jätteistä, ja tämä koostui asbestista, rakennusjäterejekteistä, lasikuidusta ja lujitemuovista sekä erityis- ja tulipalojätteestä. Muut jätteet (2 %) käsittää vaaralliset jätteet sekä tuottajavastuunalaiset sähkölaitteet ja autonrenkaat.

 

Tarkasteltaessa pelkästään eteläkarjalaisten kotitalouksien tuottamia yhdyskuntajätteitä nousee materiaalihyötykäyttö-prosentti yli 65:en.

Valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2025 tavoittelee 55 % kierrätysastetta yhdyskuntajätteille, ja tämä tavoite on Etelä-Karjalassa jo reilusti saavutettu tällä hetkellä.

Lisätietoja: laatu- ja ympräistöpäällikkö Heidi Oksman-Takalo, puh. 010 841 1803,
heidi.oksman-takalo(at)ekjh.fi

 

Innolink Research toteutti Etelä-Karjalan Jätehuollon asiakastutkimuksen viime vuoden loka - joulukuussa. Imatralaiset arvioivat muun muassa jätteenkuljetusten toimivuutta, Hyödyksi-asemien palveluita, ekopisteitä sekä Etelä-Karjalan Jätehuollon tiedotusta ja asiakaspalvelua. Kirjekyselynä toteutettuun tutkimukseen vastasi kaikkiaan 453 imatralaista.

Tärkeimpänä jätehuollon palveluna imatralaiset pitivät Hyödyksi-aseman asiakaspalvelua, mikä oli myös se palvelu, jossa Etelä-Karjalan Jätehuolto oli onnistunut parhaiten. Hyödyksi-aseman palvelut korostuivat muutenkin kyselyn vastauksissa.

Vaarallisista jätteistä kyselyyn vastanneet toivoivat lisää tietoa ja vaarallisten jätteiden vastaanoton mahdollisimman helpoksi.

Tärkeinä jätehuollon viestintäkanavina vastaajat pitivät Etelä-Karjalan Jätehuollon kotisivuja (www.ekjh.fi) sekä kotiin jaettuja oppaita ja Hyödyksi-asiakaslehteä.

31 % vastanneista ilmoitti lajitteluhalukkuutensa lisääntyneen kahden viime vuoden aikana, syynä tähän mainittiin muun muassa ekopisteverkoston parannukset sekä tiedotuksen lisääntyminen. 51 % vastaajista arvioi, että jätehuollon palvelut ovat kokonaisuudessaan parantuneet kahden viime vuoden aikana. Kokonaisarvioksi vastaajat antoivat Etelä-Karjalan Jätehuollolle 8,5.

Asiakastutkimuksen yhteenveto, Innolink Research.

Lisätietoja: asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, puh. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Auto- ja kuljetusalan mielenilmaus 2.2.2018 voi vaikuttaa jäteastioiden tyhjennyspäiviin viikolla 5 tammi-helmikuun vaihteessa. Osa alueellamme toimivista kuljetusliikkeistä ei tyhjennä jäteastioita perjantaina 2.2.2018 vaan tyhjennysajankohdat aikaistuvat.

Lisätietoja: logistiikkapäällikkö Kimmo Pöllänen, puh. 010 841 1810, kimmo.pollanen(at)ekjh.fi

Jäteastioiden tyhjennyksiä on jäänyt tekemättä ympäri maakuntaa liukkaiden kelien vuoksi. Urakoitsijat ovat ilmoittaneet, että tällä viikolla tekemättä jääneet tyhjennykset pyritään paikkaamaan alkuviikosta (vko 5) olosuhteiden niin salliessa.

Nettisivujemme sähköisissä lomakkeissa on esiintynyt lataamis- ja lähettämisongelmia. Tämä johtuu palvelun tuottajan, Webropolin mukaan Intel-prosessoreille tehdystä tietoturvapäivityksestä, joka on alentanut prosessoreiden suorituskykyä. Tilannetta korjataan Webropolin toimesta parhaillaan.

Mikäli lomake ei aukea tai sen lähettäminen ei onnistu, pyydämme olemaan sähköpostitse tai puhelimitse yhtydessä asiakaspalveluumme, asiakaspalvelu(at)ekjh.fi

Lisätietoja: Viestintäkoordinaattori Tiina Virtanen, p. 010 841 1837, tiina.virtanen(at)ekjh.fi

Etelä-Karjalan Jätehuolto järjestää yhdessä maskottinsa Örkki Sirkan kanssa valokuvauskilpailun. Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa ja aihealue on melko vapaa, kuitenkin tavalla tai toisella jätehuoltoon, kierrätykseen, jätteiden hyödyntämiseen tai vähentämiseen yms. liittyen.

Kuvat julkaistaan Örkki Sirkan Facebook-sivuilla, missä omaa suosikkiaankin voi käydä äänestämässä tykkäämällä yhdestä tai useammasta kuvasta.

Lue lisää kilpailuesitteestä

Lisätietoja: Viestintäkoordinaattori Tiina Virtanen, p. 010 841 1837, tiina.virtanen(at)ekjh.fi

Jätteenkuljetuksissa on viivästyksiä Lappeenrannassa Vainikkalan, Ruoholammen ja Mäntylän alueilla sekä Lemillä. Myös liukkaat ajokelit vaikeuttavat ja hidastavat jonkin verran jäteastioiden tyhjennyksiä. Pahoittelemme viivästyksissä asiakkaille aiheutunutta haittaa.

Imatran, Parikkalan ja Ruokolahden Hyödyksi-asemien aukioloajat muuttuvat 1.1.2018 alkaen palvelemaan asiakkaita entistä paremmin.

Uudet aukioloajat ovat:

 • Imatran Hyödyksi-asema, Harakankuja 1
  Talvella (1.12.-31.3.) ma, ke ja pe klo 11-18
  Kesällä (1.4.-30.11.) ma ke ja pe klo 11-18, la klo 13-15
 • Parikkala, Särkisalmen Hyödyksi-asema, Puhdistamontie 19
  Talvella (1.11.-30.4.) ma ja ke klo 13-18
  Kesällä (1.5.-30.10.): ma ja ke klo 13-18, la klo 10-12
 • Ruokolahti, Myllyntaustan Hyödyksi-asema, Myllärintie 4-6
  Ympäri vuoden to ja pe klo 13-18

Lisätietoja: asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, puh. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi ja käyttöpäällikkö Vesa Kelaranta, puh. 010 841 1809, vesa.kelaranta(at)ekjh.fi

Tiet ovat tällä hetkellä paikoin niin jäässä ja hiekoittamattomia, että jäteastioiden tyhjennyksiä ei ole päästy tekemään suunnitellusti. Etenkin mäkipaikoissa toivotaan huolehtimaan riittävästä hiekoituksesta. Tekemättä jääneitä tyhjennyksiä tehdään sitä myöten, kun olosuhteet sallivat.

Kukkuroinmäen käsittelykeskus suljetaan 5.12.2017 klo 18 ja on itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 suljettu. Kukkuroinmäen käsittelykeskus on suljettu myös joulu- ja tapaninpäivinä 25.-26.12.2017 sekä uudenvuodenpäivänä 1.1.2018. Uudenvuoden aatonaattona 29.12.2017 sekä loppiaisaattona 5.1.2018 käsittelykeskus suljetaan klo 18.

Kaikki miehitetyt Hyödyksi-asemat ja asiakaspalvelu (puh. 010 841 1818) ovat suljettuna itsenäisyyspäivänä 6.12.2017, joulu- ja tapaninpäivinä 25.-26.12.2017 sekä uudenvuodenpäivänä 1.1.2018.

Itsenäisyyspäivä ja joulu vaikuttavat myös jäteastioiden tyhjennysrytmeihin, tyhjennyspäivät voivat siirtyä normaalia aikaisemmaksi tai myöhemmäksi (1-2 päivää).

Mukavaa joulunaikaa!

Lisätietoja: asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, puh. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Kotitalouksien jäteastioiden tyhjennyshinnat säilyvät nykyisen suuruisina vuonna 2018. Asuinhuoneistokohtaisiin vuosimaksuihin (perusmaksuihin) tulee 0,13 euron suuruinen korotus viranomaismaksun korotuksen johdosta.

Laitoskiinteistöjen syväsäiliöiden tyhjennysmaksuihin tulee joitakin korotuksia.

Uutena taksassa on lisämaksu normaalista tyhjennysrytmistä poikkeaville ylimääräisille tyhjennyksille. Lisämaksun suuruus on 4,50 €/tyhjennyskerta.

Jätemaksutaksa on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Lisätietoja: asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, puh. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Ylämaalla, Salen parkkialueen ekopisteellä (Ylämaantie 3016), on nyt keräysastiat myös muovipakkauksille. Ekopistettä ylläpitää Rinki Oy.

Pakkausmuovin keräykseen kelpaavat kotitalouksien tyhjät, puhtaat ja kuivat muovipakkaukset:

 • Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jugurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
 • Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
 • Muovipullot, -kanisterit ja -purkit (litistettyinä)

     
    Kuva: Ylämaan ekopisteen muovinkeräyssäiliöt  

Lisätietoja: www.rinkiin.fi,
asiakaspalvelu- ja viestintäpäällikkö Mari Ilvonen, puh. 010 841 1807, mari.ilvonen(at)ekjh.fi

Luumäellä osoitteessa Kuoppalanraitti 8 ollut kuivajätteiden aluekeräyspiste siirretään kahteen uuteen paikkaan. Uudet pisteet sijaitsevat osoitteissa Uronkuja 1 ja Haiminlantie 2. Uudet pisteet ovat käytössä.

Syy Kuoppalanraitin pisteen siirrolle ovat muuttuneet tiejärjestelyt.

Lisätietoja: käyttöpäällikkö Ossi Huovinen, puh. 010 841 1834, ossi.huovinen(at)ekjh.fi

 

 
Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy, Hulkonmäentie 130, 54190 Konnunsuo Y-tunnus: 1056645-4